Još nekoliko dana preostalo za obaveznu fiskalizaciju po novom modelu

Izvor/Foto: Pinterest

Novi Zakon o fiskalizaciji stupa na snagu 1. maja 2022. godine. U nastavku teksta pročitajte saopštenje Ministarstva finansija Republike Srbije:

U skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, svi obveznici fiskalizacije su u obavezi da najkasnije do 30. aprila 2022. godine pređu na novi model fiskalizacije, koji podrazumeva upotrebu novog hardverskog ili softverskog rešenja. U skladu sa tim, potrebno je da počev od 1. maja 2022. godine, obveznici izdaju nove fiskalne račune sa QR kodom, kako bi nastavili da rade u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama, a u skladu sa Zakonom.

Obveznici fiskalizacije su u obavezi da najpre putem portala Poreske uprave ePorezi prijave lokacije poslovnog prostora i poslovnih  prostorija, a zatim je potrebno da preko elektronskog servisa za fiskalizaciju, autorizovane osobe traže izradu bezbednosnih elemenata za određeni PIB i određeni poslovni prostor koji su prijavili. Važno je da obveznik naruči bezbednosni element kada je spreman za efiskalizaciju, odnosno kada zna koji fiskalni uređaj će koristiti.

Kada je reč o fiskalnim uređajima, Poreska uprava je do sada odobrila čak 423 elementa elektronskog fiskalnog uređaja, a na adresi https://www.purs.gov.rs/fiskalizacija/eFiskalizacija/registar-odobrenih-elemenata-efu.html se nalazi spisak elemenata i proizvođača, kako bi se obveznici odlučili koji fiskalni uređaj će koristiti.

Pozivamo vas da, ukoliko ste obveznik fiskalizacije, u najkraćem roku ispunite zakonsku obavezu, s obzirom na to da je ostalo malo vremena do obaveznog prelaska na novi model e-fiskalizacije.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.