Ističe rok za fiskalizaciju

Izvor/Foto: Pinterest

U skladu sa Zakonom, svi obveznici imaju još samo dva dan, tačnije do 30. aprila, da pređu na novi model e-fiskalizacije. Već od 1. maja biće neophodno izdavati nove fiskalne račune sa QR kodom. U suprotnom, obveznici će biti podložni kaznenim merama.

Do sada je ukupno 140.684 obveznika prijavilo 204.353 lokacije poslovnog prostora, a Poreska uprava izradila je 200.329 bezbedonosnih elemenata po zahtevu obveznika, od kojih je preuzeto njih 173.438.

Svi obveznici fiskalizacije koji su podneli prijavu i u svoje sanduče dobili obaveštenje o izrađenom bezbedonosnom elementu, pozivaju se da isti preuzmu u nadležnoj filijali Poreske uprave. Za uručenje bezbedonosnih elemenata, Poreska uprava radi svakog dana.

Na novom sistemu, pokazuju podaci Ministarstva finansija, dnevno se primi preko tri miliona računa sa QR kodovima, a dan sa najviše računa je 21. april, kada je Poreska uprava primila 3,8 miliona novih fiskalnih računa.

Koje prednosti donosi novi model fiskalizacije?

Za državu i privredu – su brojne, od suzbijanja nelojalne konkurencije do efikasnije borbe protiv sive ekonomije. Takođe, olakšava se poslovanje, smanjuju troškovi na duži rok, ukida se nepotrebno administriranje i stvara bolji poslovni ambijent.

Za građane – olakšanje, jer će preko QR koda moći da provere ispravnost svakog fiskalnog računa skeniranjem preko mobilnog telefona a na taj način će moći da se uključe u borbu protiv sive ekonomije. Na ovaj način kupci će utvrditi da li je porez otišao tamo gde treba, Poreskoj upravi, a koji su oni platili, a novi sistem omogućiće kupcima samim tim da budu kontrolori fiskalnih računa.

Fiskalizacija će zauvek onemogućiti neke da rade

Iako su navedene brojne prednosti e-fiskalizacije, postoje i oni, koji kažu da ako ih ne izuzmu iz ovog Zakona, mogu zauvek da ostanu bez prihoda. To su pijačni prodavci o čemu smo već pisali.

Predstavnici ove kategorije privrednika danas će se naći na sastanku sa predsednikom države kako bi mu još jednom saopštili da od svojih zahteva ne odustaju (izuzeće od mera e-fiskalizacije).

Predstavnici pijačnih prodavaca sastali su se sa Vučićem 16. aprila, nakon masovnih protesta i blokada puteva, a od današnjeg razgovora mogla bi da im zavisi budućnost.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.