Danas je dan za humanost – svako može da pomogne

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Vodovod, Služba za transfuziju krvi Kliničkog centra Kragujevac i Crveni krst Kraljevo danas su u prostorijama JKP „Vodovod“ organizovali akciju dobrovoljnog davanja krvi kako za radnike preduzeća tako i a sve one koji žele da poklone svoju krv onima kojima je najpotrebnija.
Foto: Filter media

-Nakon dve godine stagnacije usled virusa korona, konačno organizujemo jednu veću akciju sa velikim odzvivom dobrovoljnih davaoca krvi, a sve u cilju poboljšanja stanja u sistemu našeg zdravstva. Krv je namenjena teškim pacijentima za njihov što brži oporavak, kaže Dejan Pavlović predsednik Upravnog odbora Društva dobrovoljnih davaoca krvi Vodovod Kraljevo.

Društvo dobrovoljnih davaoca krvi Vodovod Kraljevo broji 160 članova, njihove akcije smatraju se za najuspešnije, a u njihovim akcijama ne učestvuju samo zaposleni u JKP „Vodovod“ već i brojni stanovnici Kraljeva.

-Svima su vrata širom otvorena, mogu svi da se učlane. Ono što mi pružimo to je znak pažnje u vidu majice ili zahvalnice, a sve ostalo je na ljudima koji žele da izraze humanost. Sledeća akcija našeg društva biće organizovana za krsnu slavu Ognjenu Mariju, 30. jula, naglašava Pavlović.

U današnjoj akciji učestvuju Društva dobrovojnih davaoca krvi iz cele Srbije, od Novog Pazara pa do Pirota.

Foto: Filter media
Ova akcija ima međunarodni karakter pa su tako gosti DDK Vodovod dobrovoljni davaoci krvi iz Podgorice i Budve.

-Naše društvo ima oko 800 članova. Organizujemo dve velike akcije dobrovoljnog davanja krvi na godišnjem nivou ali kao i sve omeo nas je kovid pa ćemo tokom ove godine organizovati više manjih akcija. Bilo je problema, mnoge hiruške intervencije morale su biti otkazane. Trudimo se da to nadomestimo tako da krv čeka bolesnika a ne obrnuto, kaže Vukota Jašović predsednik Udruženja dobrovoljnih davaoca krvi Podgorica.

Ono što je važno napomenuti jeste da je DDK Podgorica potpisnik povelje o bratimljenju Zaječara, Čačka, Trebinja kao i sa Zavodom za transfuziju krvi Srbije i Republike Srpske i VMA. To znači da svi građani koji se nađu u Srbiji ili Srpskoj ali i građani ove dve države koji se nađu u bilo kom svojstvu u Crnoj Gori a zatreba im krv, dovoljno će biti da se obrate ovom udruženju i krv će im odmah biti obezbeđena.

Foto: Filter media
Iz Crvenog krsta Kraljevo poručuju da održavanje rezervi krvi na potrebnom nivou isključivo zavisi od velikodušnosti ljudi koji poklanjaju krv i dodaju da se davanjem krvi poklanja život.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.