Dan dobrovoljnih radnih akcija obeležen u Kraljevu

Povodom obeležavanja 1. aprila Dana dobrovoljnh radnih akcija u Kraljevu je upriličen osmi Sabor akcijaša i volontera Srbije. Kraljevo je grad koji je tokom 2014, 2015. i 2016. godine organizivao radne akcije koje su ličile na one nekad.
Foto: Filter media

-Akcije tokom tri godine u Kraljevu su trajale po 15 dana uz veliki broj mladih ljudi ali i bivših akcijaša veterana. Biće mi još draže ako se ponovo pokrenu slične akcije, jer uvek treba volonterski raditi nešto, makar zasaditi drvo, očistiti neki kanal, uredito mesto gde živimo, kaže Sreten Jovanović predsednik skupštine akcijaša i volontera Srbije.

Osmom Saboru akcijaša u Kraljevu prisustvovao je veliki broj gostiju iz drugih gradova, nekoliko komandanata radnih akcija koje su bile poznate Beograd – Bar ali i mnoge druge. Nekadašnji akcijaši kažu da će što je duže moguće negovati ovu tradiciju, pokušati da je prenesu i na mlađe generacije jer je i to deo naše istorije.

Foto: Filter media

-Moramo negovati ono što je iza nas da bi imali budućnost koja će imati dobre i čvrste temelje, ističe Jovanović.

Pod sloganom koji je zaživeo još 2014. godine „ORA nije fora“ organizacija Omladinska radna akcija okupila je te godine u gradu na Ibru stotinak brigadira starosti od 18 pa do 36 godina mladih iz gotovo cele Srbije negujuči duh prošlih vremena i dobrovoljno učestvujući na važnim zadacima.

-Tokom pomenute tri godine jako puno smo uradili za naš grad, pošumljvali smo Stolove, čistili smo vodotokove drugog reda koji su pravili mnogo problema u poplavama, ali i kad god imamo vremena bavimo se uređenjem parkova, dečijih vrtića. Prethodne godine omele su nas zbog situacije sa korona virusom ali se nadamo da ćemo uspeti ove godine da organizujemo neku zanimljivu akciju, kaže Milena Rašić predsednica ORA Kraljevo.

A ovako je bilo nekad

Izvor: Privatna arhiva Petar Novaković

Podsećamo, jedna od najboljih tekovina bivše Jugoslavije su Omladinske radne akcije, preteča današnjeg volontiranja i društveno-korisnog rada. Na prvim posleratnim radnim akcijama mnogi su se opismenili, obrazovali i obučili za razna zanimanja, i naravno, stekli ljubavi i prijateljstva za ceo život.

Akcijaši su bili organizovani u brigadama, obično po 100 učesnika, podeljeni u čete. Svaka brigada je imala svoju zastavu na kojoj je bilo izvezeno obeležje. Za izuzetno zalaganje, na kraju svake akcije, zaslužni brigadiri dobijali su udarničke značke, što je bila velika počast i priznanje. Brigadirske bluze, tzv brigadirke su bile u modi, nosile su se i po završetku akcije, sa ponosom, i sa obaveznim vezenim amblemima brigade na desnom rukavu i bedževima.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.