Đaci od kraja nedelje na prolećnom raspustu – srednjoškolci kraće odmaraju

Izvor/Foto: Pixabay

Do početka prolećnog raspusta ostalo je svega nekoliko dana ali ono što je važno naglasiti jeste da ove godine raspust neće biti isti za sve đake.

Prolećni raspust počinje 22. aprila ali osnovci i srednjoškolci neće se vratiti u školske klupe istog dana.

Učenic osnovnih škola imaće čak 12 spojenih slobodnih dana, dok će srednjoškolci imati osam od toga četiri dana za Vaskršnji praznik, a zatim još četiri za prvomajske praznike.

Raspust će trajati do 3. maja, a srednjoškolci će prema novom izmenjenom školskom kalendaru biti na odmoru od 22. do 25. aprila, a zatim ponovo od 30. aprila do 3. maja.

Od 26. do 29. aprila učenici srednjih škola moraće da prisustvuju nastavi.

Iako su roditelje na društvenim mrežama već izrazili nezadovoljstvo zbog ovakvog programa školskog kalendara u Ministarstvu prosvete objašnjavaju zašto je došlo do ovakvog neslaganja kalendara osnovnih i srednjih škola koje je godinama unazad različito.

Učenici osnovnih škola imaju 36 radnih nedelja, a učenici srednjih škola imaju 37. Zbog ove razlike u broju radnih nedelja školski kalendar je oduvek bio drugačiji za osnovce i srednjoškolce. Zbog ovog nepodudaranja, uvek srednjoškolci imaju jednu nedelju raspusta manje – nekada tokom zimskog, a nekada tokom prolećnog raspusta.

Drugo polugodište za osnovce ove godine završava se 10. juna, za učenike osmog razreda, odnosno 24. juna za ostale osnovce i srednjoškolce.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.