Bliže se praznici: Evo koji dani će biti neradni

Jedan od najvećih hrišćanskih praznika Vaskrs, ove godine se slavi 24. aprila po julijanskom (pravoslavnom), a 17. aprila po gregorijanskom (katoličkom) kalendaru.

Pravoslavni vernici će tako biti slobodni od petka 22. aprila, 23. aprila koji je i poslednji dan Velikog posta, Vaskrs pada 24. aprila, a neradan dan biće i ponedeljak 25. april.

Po crkvenom kalendaru Vaskrs se slavi tri dana.

Katolički vernici Uskrs praznuju od 15. do 18. aprila, pa su tako petak, 15. april i ponedeljak, 18. april neradni dani.

Vaskrs se uvek slavi u nedelju i ne može da bude pre 4. aprila, a ni nakon 8. maja. Vernici obeležavanje najradosnijeg hrišćanskog praznika počinju već na Veliki četvrtak, koji je prema biblijskom predanju poslednji dan Isusove slobode kada se i dogodila Tajna večera.

Velika subota, drugi dan hrišćanske žalosti, je 23. aprila, da bi 24. aprila  osvanula nedelja, Uskrs ili Vaskrs, kojim se slavi Isusov povratak u život. Srpska pravoslavna crkva obeležava drugog dana Vaskrsa – Vaskršnji ponedeljak, pa je i 25. april  neradan dan.

Drugi dan nakon Vaskrsa naziva se Svetli ili Vaskršnji utorak, ali tad će već biti slobodni samo oni koji uspeju da povežu Vaskrs sa neradnim danima 1. maj.

Praznik rada takođe donosi produženi vikend i četiri slobodna dana u nizu. Prolećni raspust zato ove godine počinje u petak, 22. aprila 2022, a završava se u utorak, 3. maja, pa će prvi školski dan biti 4. maj.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.