140 godina od kada je Kraljevo dobilo ime

Kraljevčani danas obeležavaju 140-i imendan grada u znak sećanja na 19. april 1882. godine kada je kralj Milan Obrenović, neposredno nakon miropomazanja u manastiru Žiča i proglašenja za kralja, prihvatio molbu varoši Karanovačke i dotadašnjoj varoši dao novo ime – Kraljevo.
Foto: Facebook

Kroz istoriju Kraljevo je čak pet puta menjalo ime. Prvo se valo Rudo Polje a ovaj naziv datira još iz 15. veka. Tokom svoje vladavine Turci su mu promenili ime u Karanovac. Od 1882. do 1949. godine nosio je današnje ime Kraljevo, da bi narednih šest godina (1949.-1955.)  njegovo ime bilo promenjeno u Rankovićevo, po tadašnjem visokom komunističkom funkcioneru Aleksandru Rankoviću.

1955. Kraljevčani ponovo menjaju ime, u Kraljevo i sada već duže od šest decenija drže se ukaza kralja Milana Obrenovića, slaveći današnji datum kao – imendan grada.

Obeležavanje 140 godina od važnog događaja pratio je i kulturni program, promocija monografije „Zapadno pomoravlje – regionalni razvoj“, autorke dr Ivane Penjišević u Gradskoj upravi, predstavljanjem trilogije „Varoška legenda“ Tatjane Poterjahin u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ ali i nizom drugih manifestacija kojima Kraljevčani odaju počast imenu koje sa ponosom nose gotovo jedan i po vek.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.