Vlada zaustavila izvoz žitarica, poljoprivrednici ogorčeni

Izvor/Foto: Pixabay

„Hitno ukinuti meru koja je oborila cenu kukuruza i pšenice u Srbiji“

Poljoprivrednici u Srbiji nezadovoljni su odlukom Vlade o zabrani izvoza žitarica koja je zaustavila promet, pa oni ne mogu da prodaju viškove i na taj način obezbede novac za prolećnu setvu. U saopšenju nekoliko udruženja poljoprivrednika navodi se da oni traže hitno ukidanje ove mere.
Izvor: Pixabay

„Ratari su ogorčeni jer je administrativna mera o zabrani potpuno blokirala unutrašnji promet i oborila cene kukuruza i pšenice, pa je nemoguće obezbediti novac za prolećnu setvu. Tražimo da se hitno ukine ova mera“, navodi se u saopštenju.

Kako ističu zbog toga bi trebalo zasejati samo najkvalitetnije zemljište, a preostale parcele ostaviti da se „odmore , kao što rade Nemci svake četvrte ili pete godine“.

„Ovaj štetočinski režim napravio je haos pred žetvu i zabranio izvoz, nije otkupio bar 200.000 do 400.000 hiljada tona za robne rezerve kao što se to nekada radilo“, stoji na kraju saopštenja.

Ovom merom najviše su oštećeni oni ratari koji su izvozno orjentisani, ali i drugi kojima je prolećna setva pod velikim znakom pitanja.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.