Predstavljen projekat za očuvanje kulturne baštine Srbije i Crne Gore

„Tematsko putovanje koridorom kulturne i prirodne baštine Srbije i Crne Gore – Creative Twinning“ naziv je projekta u okviru koga je danas u Kraljevu održana uvodna konferencija. Projekat je sufinansiran od strane Evropske unije u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora (2014-2020).
Foto: Filter media

Današnja konferencija posvećena je aktivnostima u okviru pomenutog projekta i ima za cilj razvoj zajedničke turističke ponude za očuvanje, evaluaciju, interpretaciju, integraciju i promociju objekata kulturnog i prirodnog nasleđa po savremenom modelu tematskih puteva.

-Regionalna agencija za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga realizuje projekat u Kraljevu i opštinama Raška i Ivanjica a najznačajniji deo aktivnosti odnosi se na Goliju, kaže Lucija Vasiljević, menadžerka projekta, ispred Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga.

Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma realizuje projekat na teritoriji opština nacionalnih parkova Durmitor (Žabljak i Mojkovac), Prokletije (Gusinje) i u blizini Biogradske Gore (Mojkovac i Bijelo Polje).

Foto: Filter media

-Kada smo saznali da će se u Srbiji projekat realizovati odnosno fokus biti na parku prirode Goliji, mi smo definisali naš cilj, koji bi počeo od toga da kreiramo ciljnu grupu odnosno za koga bi radili ovaj proizvod. Takođe, gledajući projekat prekogranične saradnje razmišljali smo koje teme možemo da ubacimo. Kako bi uparili temu sa Srbijom odlučili smo se za stari srednjovekovni grad Brskovo koji je osnovao kralj Uroš I Nemanjić.

Ovaj stari grad nalazi se u blizini Biogradske Gore i ima najmanje sadržaja oko samog srednjovekovnog grada, fokus smo stavili upravo na to zbog interesantne poveznice sa Srbijom, kaže Svetlana Vujičić menadžer projekta, ispred Centra za inicijative iz oblasti održivog turizma Crne Gore.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo od početka je partner na projektu koji ima za cilj da doprinese boljoj i efikasnijoj promociji kulturnog nasleđa na teritorijama tri lokalne samouprave koje su učesnice projekta.

Foto: Filter media

-Ovo je savršena prilika da se na najbolji način promoviše manje poznato i teže pristupačno kulturno nasleđe. Govorimo o prostoru na kome imamo nepokretna kulturna dobra upisana na UNESCO listu svetske kulturne i prirodne baštine. U pitanju su objekti narodnog graditeljstva koji su sačuvani u ruralnim područjima, ističe Katarina Grujović Brković ispred Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Na prostoru parka prirode Golija postoje  stare kuće koje potvrđuju postojanje i način izgradnje iz perioda 19. i početka 20. veka. Takođe tu se nalaze i ekonomski objekti poput vodenica, ostataka valjarica a zanimljiva su i stara srpska groblja koja se nazivaju grčkim grobljima u ovom području. Ova groblja najbolje svedoče o povezanosti stanovništva sa obe strane državne granice , odnosno na prostoru jugozapadne Srbije i severne Crne Gore.

Ukupna vrednost projekta iznosi 351.279,99 evra, od čega je 298.409,99 evra doprinos EU. Projekat će biti realizovan u naredne dve godine odnosno traje od početka marta tekuće, do 28. februara 2023. godine.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.