Pojačana kontrola saobraćaja – u narednih 24 časa dodatan oprez

Pojačana kontrola saobraćaja sprovodi se tokom čitave nedelje a pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Uprave saobraćajne policije usmereni su na brzinu kretanja vozila. U naredna 24 časa realizovaće se „Speed Marathon“ tokom koga će se brzina kretanja meriti neprekidno.
Foto: Filter media

-Policijski službenici Saobraćajne policije u Kraljevu koristiće maksimalan broj uređaja za merenje brzine. Ovom prilikom apelujem na vozače da se pridržavaju saobraćajnih propisa naročito brzine kretnja vozila, koja se javlja kao jedan od osnovnih uticajnih faktora saobraćajnih nezgoda sa najtežim posledicama, kaže Miloš Kosovac, pomoćnik komandira Saobraćajne ispostave Kraljevo.

Izvor: Produkcija Melos

Kada je u pitanju dvadesetčetvoro časovna akcija „Speed Marathon“ koja počinje danas i traje do sutra, znači da će se na svim važnim putnim pravcima vršiti dodatno pojačana kontrola brzine kretanja vozila.

-Sastavni deo sedmodnevne akcije pojačane kontrole saobraćaja je i  „Speed (blic) Marathon“ akcija, koja traje jedan dan tokom koga će se neprekidno meriti brzina kretanja vozila na svim putnim pravcima koje pokrivaju teritoriju grada Kraljeva, dodaje Kosovac.

Saobraćajna policija će svakoga dana angažovati sve raspoložive uređaje za merenje brzine kretanja – ručne radare, radare u sistemima video nadzora i uređaje za merenje brzine u vozilima bez obeležja tzv. presretače. Na auto-putevima biće merena i prosečna brzina kretanja vozila.

-Takođe, vozači u toku ove akcije, a i u narednom periodu, posebnu pažnju treba da obrate na brzinu kretanja u blizini pešačkih prelaza i zone škole jer će upravo na ovim mestima biti pojačana kontrola brzine kretanja, naglašava Kosovac.

U prvim danima Međunarodne akcije ROADPOL koja se sprovodi u 30 zemalja Evrope, u Kraljevu je ukupno sankcionisano 169 vozača, od kojih je oko 70 odsto prekršaja upravo prekoračenje brzine. Svaki vozač biće alkotestiran. Do sada, a prva dva dana akcije, u ovom prekršaju „uhvaćeno“ je tri vozača na kraljevačkoj teritoriji.

Statistika pokazuje da kada je reč o stanju bezbednosti saobraćaja u Kraljevu, za prva dva meseca ove godine, nešto je bolji rezultat u odnosu na isti period prošle godine. Evidentirano je ukupno 89 saobraćajnih nezgoda, bez smrtno stradalih lica, a u kojima je osam lica zadobilo teške a 29 lica lakše telesne povrede.

U istom periodu od početka godine, uočeno je 1769 prekršaja u kojima je najviše bilo onih vozača koji su vozili preko ograničene brzine kretanja, a 450 učesnika u saobraćaju nisu koristili sigurnosne pojaseve.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.