Pažnja! Povećan broj požara na otvorenom

Gotovo polovina evidentiranih požara na kraljevačkoj teritoriji od početka ove godine, dogodila se na otvorenom prostoru. Vatrogasno-spasilačka brigada u Kraljevu apeluje na građane da ne pale vatru na otvorenom jer može doći do nekontrolisanog širenja požara.

-Najčešći uzročnik požara na otvorenom prostoru je čovek u preko 90 odsto slučajeva. Nepažnja, loženje vatre u šumi, opušak od cigarete, elektrovodovi, udar groma, spaljivanje biljnih ostataka, korova, vrzina, sve su to stvari na koje moramo obratiti pažnju kako ne bi došlo do pojave a onda i širenja požara, kaže za Filter Pero Luković, zamenik komandanta Vatrogasno-spasilačke brigade u Kraljevu.

Foto: Filter media

Od početka godine evidentirano je 160 požara na teritoriji koju pokriva Vatrogasno-spasilački bataljon Kraljevo gde spadaju Raška, Kopaonik, Ušće i Vrnjačka Banja. 64 požara nastala su na otvorenom prostoru. Statistka pokazuje da polovina registrovanih požara, kada se sumira kalendarska godina nastaje upravo na otvorenom prostoru.

Foto: Filter media

-Ovom prilikom upućujemo apel građanima da ne vrše spaljivanje trave, smeća, korova, strništa pored kompleksa šuma naročito u nadolazećem periodu proleća kada se vrše velika spremanja, naglašava Luković.

Kada su u pitanju preventivne mere u Vatrogasno-spasilačkoj brigadi kažu da se radi na izradi planova za zaštitu od požara, izgradnji šumskih puteva i njihovom redovnom čišćenju i održavanju šumskog reda, česti obilasci, sprovođenje propagandnih mera i stalna edukacija građana.

Foto: Filter media

Za spaljivanje strništa pored kompleksa šuma, trave i korova zaprećena je novčana kazna u iznosu od 300.000 do milion dinara za pravna, odnosno 10.000 dinara za fizička lica.

Obaveza lica koje izazove požar je i da nadoknadi vatrogascima troškove koje su imali prilikom gašenja.

Zakonom je zabranjeno loženje u šumi i na udaljenosti od 200m od ruba šume a za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.