Kraljevčanka najmlađi magistar umetnosti u svetu

Tamara Rogović, devojka koja je svoj talenat već pronela širom sveta, rođena je Kraljevčanka. Prvu samostalnu izložbu imala je sa tek 12 godina u našem gradu i kako kaže već tada je shvatila čime želi u životu da se bavi.
Foto: Filter media

Osnovnu školu „IV Kraljevački bataljon“ završila je za sedam godina a sa samo 14 postala najmlađi student u Srbiji.

-Sa 16 godina sam nastavila školovanje u Parizu, a sa tek napunjenih 18 primljena sam na master studije Univerziteta u Edinburgu i to na njihov poziv pa sam tako i postala sa 20 godina najmlađi magistar umetnosti u svetu.

Tamara kaže da njena umetnička tematika varira dosta, ali se najviše odnosi na to šta umetnost može biti kao strategija i kao gradnja međuljudskih odnosno međunacionalnih odnosa.

-Nadam se da će saznanja o mom putu pomoći odraslima, ali još važnije deci, da se usude da zamisle i da dostignu svoje ciljeve. Moj put je bio neuobičajen sa mnogo prepreka ali i lepih momanata. Ja sam bila podržana od strane institucija većinom van ove zemlje, ali mislim da je Kraljevo spremno da od umetnosti dobije više od onoga što ima sad, kaže Tamara.

Tamara je trenutno na doktorskim studijama Univeriteta u Edinburgu, koji je osnovan 1582. Godine i jedan je od nastarijih i najprestižnijih univerziteta u svetu.

Nagrade i dostignuća koje ova 23-godišnjakinja niže su neverovatna, a njena karijera je praktično na početku.

Tamara je osvojila prvo mesto u oblasti kulture i umetnosti i okitila se nagradom „Mladi heroj“ koju dodeljuju EXIT i NIS Fondacija .

Takođe, povodom 100 godina od osnivanja lista BORBA nagrađena je priznanjem za „najborbeniju“.

Mlada umetnica bavi se i spajanjem različitih nauka, filozofije i umetnosti u cilju istraživanja svemira- tehnologije i etike otkrivanja i naseljavanja nebeskih tela , pod pokroviteljstvom Univerziteta u Edinburgu u okviru koga funkcioniše istraživačka grupa Asteria Creatives, za nauku i umetnost a čiji je Tamara jedan od osnivačkih članova.

 „Vlasnica“ britanske vize za izuzetne talente, koje dodeljuje britanska vlada nakon procene Ministarsva kulture.

Foto: Filter media

Tamaru su u Gradskoj upravi juče primili zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević i pomoćnik gradonačelnika za oblast kulture Miloš Milišić koji su istakli da je želja grada da ubuduće pomaže mladoj umetnici, na način na koji je to moguće, ističući da je ona uspela bez ičije, osim roditeljske pomoći, i da kako Kraljevo, tako i Srbija moraju pomoći, ne samo Tamari Rogović, već i svim sličnim mladim talentovanim ljudima.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.