Ko je do sada predao kandidaturu za predsednika Srbije

Izvor/Foto: RIK; Tanjug;

Izbori za predsednika Srbije biće održani 3. aprila, odnosno istog dana kada i parlamentarni.

Republička izborna komisija (RIK) do sada je proglasila 15 izbornih lista za parlamentarne izbore.

 U subotu, 12. marta u ponoć ističe rok za podnošenje liste, odnosno kandidature Republičkoj izbornoj komisiji za predsednika Srbije.

Do sada su RIK-u podnete četiri kandidature za predsednika.

Ko su kandidati?

Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici

Izvor: Srpska stranka Zavetnici

Sa 12.000 potpisa Republičkoj izbornoj komisiji potpise za kandidaturu predala je i za sada jedina žena u trci za predsednika Srbije Milica Đurđević Stamenkovski. Nakon predaje potpisa ona je istakla da sve ankete i istraživanja pokauju da Zavetnici imaju velike šanse za ulazak u drugi krug ali i istakla da nema dilemu da će u drugom krugu odneti pobedu jer će, kako dodaje, dobiti podršku građana koji do sada nisu glasali ili koji će glasati nakon dugo vremena.

Zdravko Ponoš – kandidat koalicije „Ujedinjeni za pobedu Srbije“

Izvor: RIK

Sa oko 11.200  potpisa prvi je kandidaturu ispred pomenute koalicije predao Zdravko Ponoš, koji je rekao da se kandidovao za predsednika kako bi tu funkciju obavljao onako kako je definisao Ustav odnosno da izražava jedinstvo građana.

Koalicija Ujedinjena Srbija okupljena je oko Stranke slobode i pravde, Demokratkse stranke, Narodne stranke i Pokreta slobodnih građana.

Miloš Jovanović – kandidat koalicije NADA

Izvor: BETAPHOTO

Kandidat ove koalicije svoju kandidaturu predao je overenu sa oko 11.000 potpisa, a nakon obavljene procedure predaje potpisa rekao je da ima ozbiljne šanse da kao predsednički kandidat uđe u drugi krug izbora kao i da će ideja koja zastupa koja objedinjuje nacionalno i demokratsko pobediti.

Koalicija NADA okupljena je oko Demokratske stranke Srbije, Pokreta obnove Kraljevine Srbije i još 25 udruženja građana.

Aleksandar Vučić – Srpska napredna stranka

Izvor: RIK

 Sa oko 154.800 potpisa predstavnici Srpske napredne stranke podneli su kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Srbije. Kandidaturu su predali potpredsednica SNS –a Ana Brnabić i predsednik Izvršnog odbora Darko Glišić.

Nakon predaje potpisa, Brnabić je izjavila da je njihov cilj da naprave istorijsku pobedu, kao i da je politika ove stranke mir i stabilnost u teškim vremenima, kako bi Srbija nastavila da pobeđuje.

 Šta znamo o kandidatima za budućeg predsednika Srbije?

Milica Đurđević Stamenkovski

Izvor: Srpska stranka Zavetnici

Završila je osnovnu i srednju školu u Beogradu, a nakon toga Fakultet političkih nauka u Beogradu. Jedna je od osnivača Srpskog sabora Zavetnici koji je od 2019. godine politička stranka, na čijem je čelu Đurđević Stamenkovski.

Bila je istaknuti vođa protesta uz podršku drugih desničarskih organizacija protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova i Metohije, protiv hapšenja Radovana Karadžića, Ratka Mladića. Istaknut je aktivista skupa navijača sirijskom predsedniku Basharu al-Assadu u povodu dugotrajnog građanskog rata u zemlji i skupa potpore Ruskoj Federaciji zbog aneksije Krima i vojnog sukoba u istočnoj Ukrajini.

Zdravko Ponoš

Izvor: RIK

Srednju školu završio je u Zagrebu, a nakon nje i Vojnu akademiju. Magistar je u oblasti telekomunikacija Elektrotehničkog fakulteta. Završio je visoke vojne škole i kurseve.

Od 1988. do 2002. godine radio je u Generalštabu, a nakon toga u Ministarstvu odbrane Srbije i Crne Gore.

Od 2005. godine bio je zamenik načelnika Generalštaba a 2010. je imenovan za načelnika ove institucije.

Poziciju pomoćnika ministra spoljnih poslova za bilateralne odnose dobio je 2010. godine, dok je na čelu Ministarstva bio Vuk Jeremić, a čiji je šef kabineta bio dok je Jeremić obavljao funkciju predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Miloš Jovanović

Izvor: RIK

Završio je Pravni fakultet na Sorboni, a od 2006. do 2011. godine radio je na Institutu a međunarodnu politiku i privredu u Beogradu.

Od 2011. godine predaje na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Od 2008. godine bio je koordinator pravnog tima Vlade Republike Srbije, a od 2010. godine postaje potpredsednik Demokratske stranke Srbije.

Poslanik je bio u periodu od od 2012. do 2013. godine, a predsednik DSS postao je 2017. godine.

Aleksandar Vučić

Izvor: Wikipedia

Završio je osnovnu i srednju školu u Beogradu, a zatim i Pravni fakultet u Beogradu. Nakon što je 2008. napustio Srpsku radikalnu stranku, postao je jedan od osnivača populističke Srpske napredne stranke, čiji je predsednik od 2012. godine.

Bio je premijer Srbije u dva mandata , od 2014. do 2016. godine i od 2016. do 2017., i potpredsednik Vlade od 2012.do 2014. godine. U aprilu 2017. godine izabran je za predsednika Srbije. Služeno je preuzeo dužnost na ovu funkciju 31. maja 2017. godine.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.