Gušili smo se i prethodnih deset dana

Izvor/Foto: BBC

Više od dva meseca, kako pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje, vazduh u Kraljevu „ne izlazi„ iz kategorije zagađen odnosno jako zagađen. U izveštaju koji je prosleđen medijima navodi se da je od 8. do 13. marta prekoračena koncentracija frakcije  PM10 suspendovanih čestica u vazduhu, tako da su stanovnici grada na Ibru, tokom ovih šest dana udisali zagađen vazduh a da opet nisu znali.

Problem je aparatura, koja tačno meri kvalitet vazduha, ali ne u realnom vremenu. Kako navode iz Zavoda nadaju se da će u trenutku dobiti savremeniju opremu koja će omogućiti da informacije stižu na vreme.

 Na vebsajtu grada Kraljeva svakog dana možete pogledati rezultate merenja kvaliteta vazduha. Ko ima vremena za to!

 Takođe na vebsajtu Zavoda za javno zdravlje možete pogledati i izvestaje iz prethodnih meseci kada je kvalitet vazduha u pitanju.

Pitali smo Vladimira Savića inžinjera za zaštitu životne sredine Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu koliko je ova situacija opasna po građane?

-Tačno je da se nalazimo u periodu kada imamo nekoliko dana u nizu zagađen vazduh u Kraljevu. Moram da naglasim da prekoračena koncentracija PM10 suspendovanih čestica nije neobična za ovaj period godine odnosno period grejne sezone. Najviše problema prave individualna ložišta jer nemoguće je ispratiti na šta se sve građani greju. Do sada nismo dobili podatak iz zdravstvenih institucija da je neko imao problem isključivo zbog zagađenja vazduha. Tu su svakako preporuke građanima u zavisnosti od toga kojoj kategoriji pripadaju, kako da se ponašaju kada je vazduh zagađen pa je dobro da se toga i pridržavaju koliko je moguće.

Da li saobraćaj utiče na zagađenje i u kojoj meri?

-Ima udela, ali minimalno. To znamo prema podacima od aprila do oktobra, kada nije u toku grejna sezona i kada nemamo gotovo nijedan dan gde su vrednosti prekoračene, pa dolazimo do toga da saobraćaj zaista malo udela ima u zagađenju, objašnjava Savić.

Iako situacija nije dobra, Kraljevo se ne nalazi među najzagađenijim gradovima u Srbiji.

-Čim imamo nekoliko dana bez vetra i padavina automatski dolazi do povećanja koncentracije PM10 čestica kada govorimo o periodu grejne sezone, kaže Savić.

U nastavku teksta pogledajte preporuku Odseka za zaštitu životne sredine koja se odnosi na građane i njihov boravak na otvorenom.

Preporuka za osetljive grupe (stare osobe, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća):

Izbegavati naporne aktivnosti u spoljašnjoj sredini. Preusmeriti obavljanje aktivnosti u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

Preporuke za ostale u populaciji:

Skratiti dužinu i smanjiti intenzitet napornih aktivnosti. Praviti češće pauze u svim aktivnostima u spoljašnjoj sredini.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.