DANAS POČINJE VELIKI ČASNI POST – Ovo su pravila kojih se morate pridržavati

Molitva i post dva su najjača sredstva u borbi protiv svakog zla. Zajedno sa molitvom post predstavlja „dva krila kojima se uznosimo na nebo“. Srpska pravoslavna crkva i vernici danas počinju Veliki ili Časni (Vaskršnji) post, koji traje sve do Vaskrsa 24. aprila.

Post za pravoslavnog hrišćanina je jedno od sredstava koja mu pomažu u izgrađivanju svog spasenja. Post kao uzdržavanje od izvesne vrste hrane na neko vreme postoji skoro i kod svih drugih religija, i u raznim oblicima, i to uglavnom kao izraz kajanja i tuge, kao sredstvo umilostivljenja, čišćenja i dolaska do višeg stepena duhovnog saznanja i uzrastanja.

Foto: Filter media

Telesni post sam po sebi, niti je dovoljan niti mnogo koristi. Njega mora da prati duhovni post, pod kojim se podrazumeva uzdržavanje od svakog greha, s jedne strane, i činjenje dobrih dela, posebno dela milosrđa, s druge strane.

Kad posti stomak od masnih i jakih jela, onda treba i um da posti od gordih, sujetnih i grešnih misli i srce od strasnih i pohotljivih želja, i jezik od ružnih reči i psovki, ruke od zlih dela i noge od krivih puta.

Telesni i duhovni post nije moguće deliti.

Postom se čistimo od strasti, koje se razvijaju ugađanjem telu”. Prema tome, samo telesni i duhovni post ima veliku vrednost pred Bogom.

Vaskršnji post trajaće sedam nedelja a za to vreme treba slediti pravila posta.

Prva sedmica zove se Čista, tokom koje se sprema cela kuća – čisti, pere, otkuvava posuđe….

Druga je Pačista.

Treća je Krstopoklona, jer se vernicima iznosi Časni krst na poklonjenje i celivanje.

Četvrta nedelja je Sredoposna, jer je na sredini posta.

Peta se naziva Gluvna. U toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju.

Šesta, Cvetna, nazvana je po cveću i zelenim grančicama koje su bacane pred Hrista pri njegovom ulasku u Jerusalim.

Sedma, poslednja sedmica je Strasna ili Velika. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak.

Tokom ovih sedam nedelja, posti se na vodi, osim subotom i nedeljom, kada se dozvoljava ulje i vino. ​Samo na Blagovesti, 7. i Cveti, ove godine 17. aprila, dozvoljna je riba.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.