Da li ste čuli  za plogging? Stigao i u Srbiju

Izvor/Foto: Dreamstime.com

Oko dva miliona ljudi svakog dana širom sveta praktikuje plogging. Radi se o sportskoj disciplini u kombinaciji sa skupljanjem otpada.  Nastao je pre šest godina u Švedskoj a naziv je izveden od dve reči „plocka upp“(podići) i „jogga“ (trčati).

Ovaj vid ekološkog bavljenja sportom osmislio je Erik Ahlstrom koji se zabrinuo za ogromne količine plastičnog otpada na koje je nailazio dok je trčao.

Ubrzo je plogging zaživeo širom sveta.

Dakle, trčite, saginjete se, kupite smeće, stavljate u džak i nastavljate dalje. Možda deluje jednostavno, ali stručnjaci kažu da se plogging-om obuhvataju tri aktivnosti korisne za telo.

Pritom, misli se i na životnu sredinu, biljke i životinje čiji opstanak veoma ugrožava ogromno nagomiljavanje plastičnog otpada. Iako se čini da mnogi gradovi nemaju problem sa nagomilavanjem smeća, zapravo imaju. Gde god je veliki broj turista, tu su i brda plastike, a ima je i na rubovima skoro svakog grada.

Od skoro plogging je počeo da se praktikuje i u Srbiji, gde kako kažu poznavaoci ove sporstke discipline i te kako ima poentu, jer se prilikom samo jedne trke može skupiti i do 300 džakova smeća.

Izvor: Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.