Da li pumpe ograničavaju točenje goriva?

Nestašica goriva na pumpama u Srbiji moguća je, ako se od 11. marta ne dozvoli slobodno formiranje cena naftnih derivata ili pak nova marža jer su dosadašnju „pojeli“ troškovi nabavke pa je tako izjednačena nabavna i prodajna cena goriva, rečeno je iz Unije poslodavaca Srbije.

Takođe rečeno je da privatni vlasnici pumpi naftne derivate nabavljaju uglavnom od Naftne industrije Srbije (NIS) i od kompanije MOL, a da je od pre dva dana NIS ograničio isporuke po jednoj transakciji dnevno na 1.000 litara goriva.

Pojedine pumpe u Srbiji, sudeći prema objavama na društvenim mrežama ograničile su isporuku naftnih derivata.

Na tviteru su se pojavile fotografije  koju korisnici ove društvene mreže dele na svojim profilima, a odnosi se na odluku uprave Knez Petrola kojom se zabranjuje sipanje goriva u kante, kao i da se ograničava količina koju je moguće natočiti.

Izvor: Twitter/nikola tesla prvi

Na pojedinim pumpama već su primetne gužve a novinar našeg portala razgovarao je sa vozačima na jednoj od kraljevačkih pumpi.

-Upravo sam uzela dve kante od trideset litara, kako bih napravila zalihe. Nisam imala problema sa ograničavanjem količine nafte. Zalihe sam napravila jer sam juče bila u jednom marketu i videla da su smanjene zalihe kafe, odnosno samo je pet proizvođača kafe bilo u ponudi. Vođena nekom svojom logikom danas sam došla po zalihe goriva, jer ne znam šta se može očekivati u narednom periodu, rekla nam je Tina P. koju smo zatekli na pumpi u redu.

Foto: Filter media

-Ja vozim kamion, upravo su mi rekli da mogu da sipam goriva koliko želim, odnosno da sve može samo ukoliko imam novca a to, dodaje Petar N. Vozač kamiona koji je u prolazu kroz naš grad.

Kako smo utvrdili, bar kada je reč o NIS pumpi u Kraljevu za sada ograničenja nema, ali su primetne veće gužve.

Foto: Filter media

Iz Vlade Srbije oštro demantuju da postoji bilo kakva nestašica goriva i poručuju da svega ima u dovoljnim količinama kao i da naša zemlja nema problema sa snabdevanjem naftnim derivatima, kao i da neko namerno širi paniku plasirajući na društvene mreže neistine.

Podsećamo, Uredba o ograničenju cene goriva koju je donela Vlada Srbije 10. februara ističe 10. marta.

Još uvek aktuelnom uredbom propisano je da maksimalna maloprodajna cena naftnih derivata evro dizel i evro premijum BMB 95 iznosi 179 dinara, odnosno 171 dinar.

Foto: Filter media

Uredba je doneta kako bi se sprečio veći poremećaj i očuvao životni standard stanovništva.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.