CRTA: Poziv ministarstvu da hitno razjasni situaciju sa pozivima za glasanje

„Sprečiti dodatno urušavanje poverenja građana u izborni proces“

Posmatačka misija CRTA uputila je hitan poziv Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu da razjasni situaciju oko poziva za glasanje na predstojećom izborima. CRTA  se oglasila povodom javnih poziva i objava građana da na njohove adrese stižu pozivi za glasanje za nepoznate ili preminule osobe.
Izvor: Republička izborna komisija RIK

Kako se dalje navodi u saopštenju koje je izdala CRTA pored dodatnog urušavanja poverenja građana u izborni proces koje je potrebno sprečiti, upozoreno je da ćutanje nadležnih institucija u ovakvim situacijama, posebno sedam dana pred izbore, može samo da produbi sumnje u intengritet izbornog procesa.

Ono što je naglašeno jeste podatak da oko 20 odsto građana Srbije veruje da može glasati samo uz poziv.

Crta je podsetila da je pre raspisivanja izbora uputila zahtev resornom ministarstvu da se na njihovom sajtu omogući biračima da izvrše pregled prijavljenih birača na svojim stambenim mestima, kao i da se obezbedi nezavisna revizija biračkom spiska, po međunarodnim standardima, kojom bi se tačno utvrdilo stanje biračkog spiska.

Ovi predlozi, navode iz CRTE nisu naišli na pozitivan odgovor nadležnih.

Na dan glasanja, 3. aprila, od izuzetnog značaja će biti striktna i dosledna primena primena procedura na biračkim mestima, od utvrđivanja identiteta birača, do korišćenja UV lampe i spreja. Za to će biti odgovorni članovi biračkih odbora, podsećaju iz posmatračke misije.

GIK Kraljevo: Mogu da glasaju svi sa ličnim dokumentom ako su upisani u birački spisak

Reagujući na veliki broj komentara i objava u kojima građani iznose da im nije stigao poziv za glasanje i da neće moći da izađu na izbore, pozvali smo predsednicu Gradske izborne komisije u Kraljevu ovim povodom.

-Još uvek proveravamo birački spisak. Svako ko je upisan, može da glasa na izborima 3. aprila iako mu na kućnu adresu nije stigao poziv, kaže Danijela Majstorović predsednica GIK u Kraljevu.

Za utvrđivanje identiteta glasača potrebno je poneti lični dokument na biračko mesto – ličnu kartu ili pasoš.

-Ukoliko je neko predao zahtev za novu ličnu kartu a ista mu nije stigla, potrebno je da ponese dokaz o tome, odnosno potvrdu ne stariju od deset dana da je u procesu dobijanja novog ličnog dokumenta. Takođe, za one koji su u međuvremenu promenili prezime, a još uvek im nije promenjeno u u biračkom spisku, potrebno je sa sobom poneti dokaz o tome, kaže Majstorović.

Građani neće moći da glasaju uz pomoć vozačke dozvole jer na tom dokumentu ne postoje potrebni podaci za proceduru glasanja.

Iz Gradske izborne komisije podsećaju da se građani još uvek mogu prijaviti ukoliko su zbog bolesti sprečeni da izađu na biračko mestu, kako bi im se pravovremeno obezbedilo glasanje na terenu, odnosno da predstavnici biračkih mesta mogu izaći na dan glasanja na adresu osobe koja je prijavila da ne može iz zdravstvenih razloga da prisustvuje glasanju a to želi, kako bi na taj način svakom građaninu bilo omogućeno biračko pravo.

-Svaka zloupotreba ovog prava dalje će se procesuirati, odnosno ako se utvrdi da je osoba bila sposobna da glasa na svom biračkom mestu. Ovo ne važi za obolele od Covida već samo za teško bolesne i teško pokretne građane, dodaje Majstorović.

Što se tiče građana koji upućuju primedbe da na njihove adrese stižu pozivi za glasanje naslovljeni na nepoznata ili preminula lica predsednica Izborne komisije u Kraljevu kaže:

-Nismo nadležni za to, potrebno je da se građani obrate drugim službama koje se bave tim poslovima, zaključuje Majstorović.

Biračko pravo na predstojećim izborima moći će da iskoristi 99.474 Kraljevčana.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.