24. mart – i posle 23 godine sećanja su još uvek živa…

„Sećamo se naših besmrtnih heroja i svih onih koji su nastradali u zlikovačkom napadu NATO pakta svakog dana, a posebno 24. marta“

Kraj spomen-obeležja stradalim u ratovima od 1991-1999. godine na platou ispred Gradske uprave danas je prigodnim umetničkim programom obeležen Dan sećanja na branioce otadžbine stradale u ratovima od 1991-1999. godine -24. mart.
Foto: Filter media

-Svakog 24. marta na ovom mestu polažemo vence i klanjamo se senima naših besmrtnih heroja, smatramo da to treba da radimo svakoga dana, da ne zaboravimo naše istinske heroje koji su branili našu državu i koji su se suprotstavili zlikovcima koji su izvršili genocid nad jednim malim ali sa velikim srcem narodom, rekao je Vojislav Vukašinović predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida u Kraljevu.

Foto: Filter media

Vence su položili predstavnici Grada Kraljeva, Raškog upravnog okruga, Udruženje porodica palih boraca ratova od 1990-1999. godine, Udruženje učesnika ratova od 1991-1999. godine, predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida u Kraljevu, pripadnici Vojske i Policije, predstavnici političkih stranaka ali i  veliki broj građana.

U nastavku pogledajte galeriju:

Pomen palim žrtvama služilo je sveštenstvo Eparhije žičke.

Foto: Filter media

Za 78 dana koliko je trajala Nato agresija, Kraljevo je čak 54 dana bilo meta bombardera.

Kako pokazuju zvanični podaci Štaba Civilne zaštite Raškog okruga, na našu teritoriju bačeno je oko 600 projektila u 172 napada. Projektili koji su bačeni na Kraljevo bili su raznih vrsta i različitih razornih moći.

Oštećeno je ili potpuno uništeno 1.750 objekata i povređeno 37 civila. U selu Sovljak tokom jednog od najžešćih napada povređeno je sedam ljudi, u Samailima troje, Cvetkama dvoje, Jarčujku petoro a u Vitanovcu 13 osoba.

 Na okolna sela Samaila, Bapsko Polje i na područje Kopaonika bacane su kasetne bombe.

Kao najčešća meta napada tokom NATO bombardovanja u gradu na Ibru bili su vojni aerodrom Lađevci, sela Cvetke, Vitanovac, Bogutovac, Mrsać i kasarna u Jarčujku.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.