Uvođenje inovativnih lekova – nada za izlečenje

Izvor/Foto: Ženski centar “Milica”

Republički fond za zdravstveno osiguranje objavio je da je usvojio novu listu inovativnih lekova za najteže bolesti. Na listi se nalazi 26 lekova koji će biti dostupni od maja.
Izvor: Ženski centar “Milica”

Radi se o najsavremenijim lekovima za lečenje najtežih bolesti, malignih, bolesti dijabetesa, hepatitisa C i multiple skleroze.

Pacijenti koji boluju od najtežih bolesti i svi koji ispunjavaju kriterijume struke moći će da dobiju pomenute lekove. Koliko ova informacija znači ljudima koji se bore sa najtežim bolestima pitali smo Vesnu Bonžić, predsednicu Ženskog centra „Milica“ udruženja građana koje funkcioniše kao humanitarno, dobrovoljno, nevladino udruženje koje akcenat stavlja na unapredjenje položaja i kvaliteta života žena. Više informacija o Udruženju možete pogledati na njihovom sajtu http://www.milica.org.rs

Izvor: Ženski centar “Milica”

-Pre dve godine podneli smo dve Inicijative u kojima smo tražili da se lek Pertuzumab stavi na listu lekova koji se propisuju i izdaju na teret RFZO . Ovaj lek namenjen je lečenju pacijenata sa ranim stadijumom HER2+ karcinoma dojke sa visokim rizikom od relapsa bolesti. Ova terapija se daje adjuvantno godinu dana i može doprineti potpunom izlečenju ove bolesti kod 30 procenata ovih pacijentkinja.Naša druga Inicijativa odnosila se na uvođenje inovativnih terapija za lečenje žena sa HER2- i HR+ metastaskim rakom dojke na listu lekova koje se obavezno izaju na teret RFZO. Ovom terapijom jedino pacijentkinjama u Srbiji nisu bile dostupne a značile su nadu , kvalitetniji i duži život žena koje se bore svakoga dana. S jedne strane sam srećna što ćemo imati mogućnost da primenom ovih terapija promenimo statistiku na bolje, s druge strane sam tužna jer mnoge naše sabiorkinje nisu dočekale taj dan. Ako želimo da se izborimo sa rakom u Srbiji, ta borba mora biti prioritet ove države, a šta je prioritet pokazano je upravo u doba pandemije kada su se svi resursi stavili u službu borbe protiv covida, a u rekordno kratkom vremenu sve terapije i vakcine postale dostupne za lečenje pacijenata.

Bondžić dodaje da je do sada bila svedok raznim situacijama, ali i da je pomenuta terapija koja je mnogima do sada bila nedostupna, pomogla osobama koje se bore sa najtežim oblikom maligniteta.

Izvor: Ženski centar “Milica”

Mnogi životi su ugašeni jer se na ove terapije čekalo dugo. Za to vreme iz Ženskog centra „Milica“ upućeno je centralnoj komisiji RFZO mnogo molbi koje su lično pisale žene koje se bore sa opakom bolešću.

-To su jako teške stvari. U sećanju mi je ostala urezana molba jedne majke troje dece koja je napisala: „Da li ću dočekati da moja ćerka potane majka svojoj deci ili će morati da postane majka svojoj braći“? Ovakvih primera je mnogo, ali nama kao Centru nova lista lekova daje ogromnu nadu, kaže Vesna Bondžić.

Kako je najavila direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić od malignih bolesti savremena terapija je stavljena za karcinom bubrega, debelog creva, dojke, jajnika, štitaste žlezde, kao i za hroničnu limfocitnu leukemiju.

Izvor: Pixabay

Takođe, na novu listu stavljena je i terapija za nemaligne bolesti, dijabetes, multiplu sklerozu, srčanu insuficijenciju, hepatitis C i hemofiliju.

U zavisnosti od bolesti lekovi će se kroz tri meseca naći u bolnicama odnosno apotekama.

Važno je naglasiti da će najnovija HPV vakcina (humani papiloma virus, za koji je važno dobiti vakcinu dok deca ne postanu seksualno aktivna, jer samo štiti od virusa a ne leči ga) takođe od maja biti dostupna u našoj zemlji, pa će tako dečaci i devojčice uzrasta od devet godina moći da je prime.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.