Roditelji nezadovoljni: Novi pravilnik za vrtiće doneo muke

U vrtićima širom Srbije od septembra je počeo da se primenjuje novi pravilnik. Mnogi roditelji izražavaju nezadovoljstvo uvedenim pravilima. Oni su od tada prvi put u obavezi da dostave rešenje o godišnjem odmoru. Takođe deca od septembra imaju pravo na 10 dana neopravdanog odsustva. Tada se roditeljima umanjuje cena za 50 odsto po danu nedolaska.
Izvor: Pixabay

Kao i do sada uz lekarsko uverenje, računi će takođe biti umanjeni. Omikron i pandemija međutim dodatno su pogoršali situaciju.

Pojedini roditelji smatraju da to nije u redu, jer u nekim situacijama dete žele da ostave kod kuće, a u tom slučaju moraju da plate punu cenu vrtića.

Stručnjaci iz ove oblasti smatraju da je važno istaći da ima puno dece koja bi redovno išla u vrtić, a nisu upisana, pa je to sigurno jedan od razloga zbog koga je i donesn ovaj pravilnik.

Koje pogodnosti donosi novi pravilnik?

Ukoliko roditelj sam donosi hranu za svoje dete, cena vrtića biće umanjena. Takođe, račun za boravak deteta roditelji neće plaćati ukoliko se ova ustanova renovira a detetu nije obezbeđen boravak u drugom objektu, kao i kada se zbog epidemije radi u ograničenom kapacitetu ili je dete u samoizolaciji.

Još jedna od pogodnosti za roditelje može biti i mogućnost da se izjasne da njihovo dete neće boraviti u vrtiću jedan određeni vremenski period kada plaćaju 50 odsto boravka, što se dokazuje jednom izjavom. Najčešće u slučajevima kada je dete dugo bolesno, ili kada roditelji planiraju proširenje porodice, pa se na taj način štiti i majka trudnica.

Ono što najviše brine roditelje jeste što dete moraju da vode u vrtić i dok traju virusi. Pre uvođenja novog pravilnika dovoljno je bilo da roditelj kontaktira vaspitača i dobije umanjenje računa.

Izvor: Pixabay

Kristina K. Mama čije dete pohađa jedan vrtić u Kraljevu kaže:

-Biram da li da platim manje ili da dete pošaljem u vrtić kada vlada virus. To je ono što meni ne odgovara kod novog pravilnika. Uvek ću naravno izabrati da dete u tom slučaju ostavim kod kuće, ali mislim da to ne treba da diktira cenu.

Sanja P. ima dva deteta, jedno u osnovnoj školi, drugo u vrtiću, kaže da do prošle godine, dok je starije dete bilo na zimskom raspustu i mlađe je ostavljala kod kuće.

-To je normalno, jer želim i da brat i sestra provode zajedničko vreme kod kuće, ili kod bake i deke. Sada je to malo teže jer ako je stariji brat na raspustu a ja mlađu sestru želim da ostavim kod kuće, moram da platim punu cenu  za mlađe dete.

 Ovo je ujedno i jedan od glavnih razloga zbog koga se roditelji žale na novi pravilnik u vrtićima.

Podaci Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu pokazuju da je početkom godine samo 20 odsto mališana dolazilo u vrtić.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.