Proverite da li se nalazite na biračkom spisku – evo kako

Svi građani koji žele da provere da li su upisani u birački spisak mogu to uraditi na jednostavan način.

Uvid u birački spisak svi zainteresovani građani da izvrše u periodu od 16. februara do 18. marta 2022.  do 24 časa, kada se birački spisak zaključuje,svakog radnog dana u periodu od 7 do 15 časova, u zgradi Gradske uprave grada Kraljeva, u kancelariji broj 109 na prvom spratu.

Zahtevi za promene u delu Jedinstvenog biračkog spiska, građani sa prebivalištem, odnosno interno raseljena lica sa boravištem na teritoriji grada Kraljeva mogu podneti Gradskoj upravi u periodu od 16. februara do 18. marta takođe do 24 časa kada se spisak zaključuje, odnosno svakoh radnog dana u periodu od 7 do 15 časova.

Rešenja o promenama u biračkom spisku od momenta zaključenja biračkog spiska, odnosno od navedenog perioda, pa sve do 72 časa pre dana održavanja izbora, odnosno do 30. marta 2022. godine, donosi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Građani mogu od raspisivanja izbora za narone poslanike najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska odnosno do 12. Marta 2022. godine, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećem izboru za narodne poslanike u Republičkoj Skupštini Republike Srbije glasati po mestu boravišta na teritoriji grada Kraljeva (izabrano mesto glasanja). Izabrano mesto glasanja ne može biti na teritoriji jedinice lokalne samouprave na kojoj birač ima prebivalište, odnosno boravište za interno raseljena lica. Ovaj podatak ne može se menjati do okončanja izbornog postupka.

Birači koji imaju boravište u inostranstvu mogu podneti zahtev za upis u birački spisak podatka o tome da će glasati u inostranstvu.

Zahtev za upis u birački spisak podatka o tome da će glasati u inostranstvu podnosi se preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, najkasnije pet dana pre zaključenja biračkog spiska, odnosno do 12. marta 2022. do ponoći.

Uvid u jedinstveni birački spisak može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave www.mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak unošenjem jedinstvenog matičnog broja građana.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.