Parlamentarni izbori: Ko je sve na listama za narodne poslanike

Izvor/Foto: RIK

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 3. aprila 2022. Godine. U Republičkoj izbornoj komisiji do sada je proglašeno osam lista.

Uz izbornu listu svaki podnosilac je dužan da dostavi 10.000 sudski overenih potpisa (izjava birača), koji na taj način podržavaju izabranu listu. Kada su u pitanju političke organizacije nacionalnih manjina potrebno im je upola odnosno 5.000 overenih potpisa.

Posle samo 7 dana od raspisivanja parlamentarnih izbora RIK (Republička izborna komisija) proglasila je sledeće izborne liste:

Pod rednim brojem 1 nastupiće SNS, čiji je nosilac aktuelni predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na ovoj listi pored članova vladajuće stranke kojih je većina, nalaze se i predstavnici SPO-a, PUPS-a, Pokreta Snaga Srbije Bogoljuba Karića, SDPS-a, SNP Nenada Popovića i Pokret socijalista Aleksandra Vulina.

Ova lista nastupa pod sloganom „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Pod rednim brojem 2 nalazi se lista koalicije SPS (Ivice Dačića) – Jedinstvena Srbija (Dragana Markovića Palme)– Zeleni Srbije.

Ovu listu „Ivica Dačić – premijer Srbije“ podržalo je prema izveštaju RIK-a preko 20.000 ljudi.

Treću listu Republičkoj izbornoj komisiji predao je Savez vojvođanskih Mađara koji predvodi Ištvan Pastor.

Ovu listu podržalo je skoro 9.000 građana, a zanimljivo je to što je prvi na izbornoj listi sin predsednika stranke, Balint Pastor.

Pod sloganom „Šešelja za premijera“ pod brojem 4 nalazi se Srpska radikalna stranka a njen nosilac je dr Vojislav Šešelj.

Na listi kandidata za poslanike nalaze se samo članovi njihove stranke što posebno naglašavaju.

Koaliciju Ujedinjena Srbija čine tri stranke: Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Narodna stranka Vuka Jeremića i Demokratska Stranka Zorana Lutovca. Nosilac ove liste koja će nastupiti pod rednim brojem 5 je Marinika Tepić, a slogan njihove kampanje je „Promena iz korena“.

Kao šesti na parlamentarnim izborima nastupa Koalicija NADA koju čine POKS (Pokret obnove kraljevine Srbije), DSS (Demokratska stranka Srbije) i 25 druženja građana.

Predstaviće se i najdužim nazivom liste „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju- Srpska koalicija Nada- Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije- Za Kraljevinu Srbiju – Vojilav Mihajlović“.

Milica Đurđević Stamenkovski, predsednica Srpske stranke Zavetnici i nosilac liste koja nastupa pod sloganom „Svoji na svome“ na glasačkom listiću naći će se pod rednim brojem 7. 

Zavetnici ističu da su prema svim anketama „najsnažnija patriotska politička snaga“.

Pod nazivom „Muftijin amanet“ osmi su predali su manjinsku listu Stranka pravde i pomirenja.

 Nosilac ove liste biće sin pokojnog predsednika stranke Muamera Zukorlića, Usame Zukorlić. Iz ove stranke itiču da nastavljaju politiku pokojnog Zukorlića „ i – i“, odnosno politiku suštinskog pomirenja.

Redni broj proglašenja lista u Republičkoj izbornoj komisiji ujedno je i redni broj pod kojim će se 3. aprila nalaziti lista na glasačkom listiću za parlamentarne izbore koji će biti sive boje.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.