Obeležena esnafska slava u Kraljevu – starih zanata sve manje

Na praznik Sveta tri jerarha u Kraljevu, više od jednog veka zanatlije obeležavaju svoju slavu. Ova duga tradicija i u doba epidemije nije prekinuta pa se tako jutros, kako običaj i nalaže u crkvi Svete Trojice nakon jutarnje liturgije sekao slavski kolač.
Foto: Filter media

Udruženje zanatlija u Kraljevu broji oko 250 članova, nekada je to bio daleko veći broj, ali su moderne tehnologije čini se preuzele primat, a starih zanata ostalo tek toliko da se ne ugase potpuno.

Izvor: Filter media

-Zanatlije svoju slavu Sveta tri jerarha u Kraljevu obeležavaju dugih 137 godina. Ove kao i prošle godine, usled epidemiološke situacije, okupio se manji broj zanatlija, ali opet dovoljan da se tradicija ne prekine. Nadamo se da će se broj zanatlija u narednim godinama u Kraljevu povećati i da će biti baš kao što je nekada bilo, kaže Vladan Jelić, predsednik Udruženja zanatlija Kraljevo.

Ovogodišnji domaćin slave bio je „Marić centar“ a u njihovo ime govorio je Saša Đorđević, vlasnik vulkanizerske radnje, koji se ovom prilikom zahvalio svima koji su došli da uveličaju ovaj praznik i čestitao slavu svim zanatlijama širom Srbije i našeg grada.

Foto: Filter media

-Mi smo danas u jako teškom položaju jer nas je sve manje, ali ćemo se boriti da opstanemo. Danas smo tu da se družimo, razgovaramo o budućim planovima i da se držimo zajedno, kako bi opstali i kako bi nas bilo sve više.

Nakon crkvene liturgije svečari su se uputili na tradicionalni slavski doručak na kome će se dogovoriti ko će biti domaćin slave naredne godine. I tako se završava obeležavanje zanatske slave.

Foto: Filter media

Nekada, ovaj dan izgledao je drugačije o čemu svedoči istoričar dr Milan Matijević koji je u svojoj knjizi „Zanatska slava“ opisao esnafsku tradiciju dugu više od jednog veka.

-Ranije, kada je u Kraljevu postojao esnafski poredak, svaki zanat je imao svoje udruženje. Kada je 1910. godine izašao zakon o radnjama, esnafi su se objedinili i počeli da slave zajedničku slavu Sveta tri jerarha. Prvi dan bio je rezervisan za sečenje kolača i slavski doručak, a onda se sutradan u nekom od uglednih kraljevačkih hotela organizovala zanatska zabava, kojoj su prisustvovale porodice zanatlija.

Foto: Filter media

Kraljevo je nekada bilo prepoznatljivo po zanatskim radnjama, ali danas prema rečima dr Matijevića one gotovo da i ne postoje.

Izvor: Opušteno.rs

-U okviru domaće radinosti još uvek ima nekih zanata, kovača i potkivača koji su istina retki jer više nemamo stoku koja prevozi terete. U našem gradu nekada je imalo pet vunovlačara, danas postoji samo jedna u Karađorđevoj ulici koja je poznata po čika Budi, vlasniku ove radnje, koja je otvorena s vremena na vreme.

Mnogo je zanata koji više nemaju prostora za rad u današnje vreme, vodeničara, nalbatina ( zanat koji se isključivo bavio potkivanjem volova), kolara.

Udruženje zanatlija opstaje uprkos modernoj tehnologiji, razvoju privrede, elektronici. Dok je njih, kako kažu, u Kraljevu će imati i malih zanatskih radnji koje ostaju verne tradiciji starih zanata.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.