Nije kraj restrikcijama vode na Kopaoniku

Izvor/Foto: Pixabay

Na Kopaoniku se u ovom trenutku nalazi oko 30.000 gostiju. Velika gužva izavala je brojne probleme sa kojima su se suočili posetioci.

Početkom januara, tačnije prvog i drugog, kada su svi kapaciteti bili i vižše nego popunjeni na planini je nestalo vode. JKP „Raška“ poslalo je cisternu koja je goste snabdevala čak dva dana sa pijaćom vodom. Istina sa najviše problema suočavaju se oni gosti koji se nalaze u smeštajima koji su na najvišim tačkama. Za portal Filter govorio je Radomir Jaćović direktor JKP „Raška“ koji nam je objasnio da se ovakav problem sa vodosnabdevanjem javlja uvek kada dođe do naglog otapanja snega.

-Tačno je da smo imali problem početkom januara, na najvišim kotama, gde je došlo do prestanka vodosnabdevanja usled naglog topljenja snega, kada naše pumpe nisu mogle da postignu ispumpavanje nečistoća, kako bi voda bila dobra za piće. Bili smo prinuđeni da obustavimo isporuku i tehničke i pijaće vode. To je trajalo 48 sati nakon čega smo uspeli da uspostavimo normalno vodosnabdevanje.

S obzirom da je sezona u jeku pitali smo Jaćovića da li se može očekivati da će ponovo doći do ovakve havarije?

-Ne isključujem tu mogućnost ako se ponovo desi da se sneg naglo otopi. Naš vodovodni sistem je iz 80-tih godina, jako je star i više gotovo da i ne funkcioniše. To je problem koji moramo rešiti kako ne bi dolazilo do sličnih situacija.

Na Kopaoniku se pored toga dešava niz drugih problema.

Nepostojanje kanalizacije koje se odražava izlivanjem što dovodi do neprijatnih mirisa koje se šire i septičkih jama. Prestanak rada jedne od najprometnijih žičara Pančićev vrh koja nije bila u funkciji više od nedelju dana, stvorila je velike gužve na stazama koje su ionako krcate skijašima.

I kao da sve to nije dovoljno nestanak struje postao je svakodnevnica, pa je tokom jednog dana Kopaonik bio bez struje oko sat vremena.

Spekuliše se da su ovi problemi nastali zbog gradnje koja je u ekspanziji, a za to kažu da je odgovorno rukovodstvo opštine Raška, koje je izdalo veliki broj građevinskih dozvola.

Ni na jedan broj poznat redakciji, niko iz opštinske uprave Raška nije odgovorio na pozive kako bi odgovorili na pomenute spekulacije i dali svoje objašnjenje na probleme koji čini se neće nestati „preko noći“.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.