Kako da razlikujete da li imate omikron, deltu ili grip? POGLEDAJTE OVDE

Epidemiološka situaciju u čitavoj Srbiji i dalje je jako nepovoljna, delta i omikron soj korona virusa svakog dana povećavaju broj novozaraženih a ako tome dodamo i prisustvo sezonskog gripa, teško da bez odlaska kod lekara i testiranja možete utvrditi o čemu je tačno reč, jer su simptomi vrlo slični.

Najčešći simptomi na koje se ljudi žale su kijavica, povišena temperatura, kašalj i gušobolja. Svi ovi simptomi mogu značiti da je neko dobio koronu ili sezonski grip. Razlika je u tome što su neki simptomi specifičniji, odnosno javljaju se prvo kod određenih sojeva korone ili gripa.

Jednostavna tabela simptoma, koju je izradio američki Osmosis a koji se bavi medicinskim iskustvima i znanjima, nastala je na osnovu skupljenih podataka i istraživanja relevantnih organizacija i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, inače zvaničnog zdravstvenog tela SAD.

U tabeli su predstavljeni retki, povremeni i česti simptomi gripa, korona virusa pre pojave delta soja, delte i na kraju omikrona. Po ovoj tabeli jasno se može videti da neki od simptoma koje osetite nisu simptomi gripa, već nekog od soja korona virusa.

U nastavku teksta prenosimo vam tabelu koju možete pogledati i utvrditi koji simptomi su najizraženiji i šta oni predstavljaju, mada je preporuka posetiti lekara u svakom slučaju.

Foto: Printskrin

Stelt omikron, podvarijanta najnovijeg soja, koji je tek registrovan u našoj zemlji, ali do sada još uvek nije preuzeo primat nad osnovnom verzijom omikrona, nije obuhaćen ni ovim, ni drugim većim istraživanjima.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.