Šta o izlasku na referendum misle kraljevački političari

Referendum o promeni Ustava se bliži, zakazan je za nedelju 16. januar a čini se da građani nisu dovoljno upoznati sa tim šta bi tačno ustavne promene donele. Iako ovo ne treba da bude političko pitanje, utisak je da je politika „umešala prste“, pa su odgovori na pitanja da li treba zaokružiti da ili ne, različiti u zavisnosti od toga ko kojoj političkoj opciji pripada.
Foto: Filter media

Pitali smo funkcionere stranaka u Kraljevu da li će izaći na referendum u nedelju, šta će zaokružiti i zbog čega.

Verica Milanović, potpredsednica GrO Narodne stranke Kraljevo

– Narodna stranka jednoglasno je donela odluku da se protivi promenama Ustava Srbije koje se odnose na pravosuđe jer nisu u interesu ni države ni građana. Predložene promene Ustava ne da neće doprineti nezavisnosti pravosuđa, već će ga dovesti u još zavisniji i potlačeniji položaj. Imajući u vidu da je potvrđivanje promene Ustava na referedumu izraz suverenosti građana, da političke stranke ne učestvuju neposredno na referendumu, Narodna stranka poziva građane da slobodno i po svojoj savesti odluče da li će učestvovati na referendumu, kaže Verica Milanović, potpredsednica gradskog odbora Narodne stranke u Kraljevu.

Sa ovim mišljenjem nije saglasan Predrag Terzić iz Srpske napredne stranke.

Predrag Terzić, Srpska Napredna stranka

– Pozivam građane Kraljeva i cele Srbije da 16. januara izađu na referendum i da zaokruže za, odnosno da se izjasne za promenu Ustava u oblasti pravosuđa. Neophodno je da svi zajedno podržimo predložene promene koje će omogućiti veću slobodu tužilaštva i veću nezavisnost sudstva. To će mnogo značiti našoj državi i na putu promena koje zahteva EU, odnosno pristupanje Evropskoj uniji. Nadam se da će veliki broj građana izaći na referendum i zaokružiti da, rekao je Terzić za Filter.

Protiv promene Ustava je i Srpska stranka Zavetnici, iz koje poručuju da je 16. januar prilika da ovaj datum bude upisan kao istorijski dan kada su građani odbranili suverenitet i sačuvali Ustav.

Strahinja Erac, potpredsednik Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici

– Ono što na silu, bez cenzusa o izlaznosti žele da urade je ništa drugo do apsolutna privatizacija sudstva. Visoki savet sudstva činiće sudije koje će se birati između sebe. Ako Skupština i narodni poslanici, kao legitimni predstavnici naroda, to ne budu radili, naći ćemo se u ozbiljnom problemu, gde će EU zajedno sa organizacijom Džordža Soroša u potpunosti kontrolisati sudije. Mnoge evropske države ovo su odbile i potpuno je neshvatljivo zašto vlast u Srbiji pokušava da ovako nešto sprovede u delo. Ukoliko ovo prođe, to će samo biti model za promenu preambule o Kosovu i Metohiji, Vojvodini i raznim drugim pitanjima koja su u interesu stranih moćnika neprijateljski nastrojenih prema Srbiji. Moja poruka građanima je da u nedelju na referendumu zaokruže ne, kaže Strahinja Erac, potpredsednik Izvršnog odbora Srpske stranke Zavetnici.

Miloš Ugrenović, potpredsednik gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, takođe smatra da treba izaći, ali i izražava zabrinutost o tome da li su građani dovoljno obavešteni o predstojećem referendumu.

Miloš Ugrenović. potpredsednik GrO Kraljevo Socijalističke partije Srbije

– Pozivamo sve građane da izađu na referendum i zaokruže da. Ovo je i zvaničan stav naše stranke. Mišljenja sam da na glasanja uvek treba izlaziti, kako na izbore tako i na referendum. Međutim, čini mi se da je ovog put vođena „mlaka“ kampanja, s obzirom na to da je ipak reč o jednom tako važnom pitanju. Smatram da veliki broj ljudi uopšte nije upućen u referendum. Da je obrnuto, izlaznost bi bila veća od one za koju mislim da će biti. Referendum nam je potreban za ulazak u EU, ali onda mislim da nakon ovoga treba da napravimo i referendum za to ko je za ulazak u Evropsku uniju, smatra Ugrenović.

Referendum će biti održan u nedelju 16. januara. Birališta se otvaraju u 7 časova, a građani sa sobom treba da ponesu važeću ličnu kartu.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.