Šekler: „Evropljani su glupi jer su zabranili proslave, kod nas je sve super, nema korone“

Reagujući na javna okupljanja i organizovane proslave na trgovima širom Srbije, doktor Milanko Šekler, virusolog i mikrobiolog Veterinarskog specijalističkog Instituta u Kraljevu, izjavio je da ne zna koja je uloga Kriznog štaba a da za mišljenje o povećanju broja zaraženih od kovida ubuduće „treba pitati politički deo štaba“.

Šekler je podsetio da je u našoj zemlji još od juna meseca na snazi zabrana javnih okupljanja (za više od 500 ljudi), a da za veća okupljanja treba tražiti mišljenje Kriznog štaba.

„Pitajte politički deo Kriznog štaba ako dođe do porasta novozaraženih, oni bolje znaju nego lekari za koje nisam siguran koja im je funkcija u pomenutom štabu i šta konkretno treba da rade“, kaže Šekler.

Medijima je preporučio da ukoliko žele da tačno informišu javnost, kada uskoro dođe do drastičnog broja zaraženih, „miksuju deset sekundi koncerta, deset iz bolnice“.

Komentarišući organizaciju dočeka na trgovima, rekao je da je opasno kad neko „misli da sve zna“.

„Evropljani su glupi jer su zabranili proslave, mi smo videli šansu da pružimo Evropi ono što ona neće, jer kod nas nema korone i sve je super“, rekao je Šekler.

Kada je reč o omikron soju Šekler kaže, da se u našoj zemlji i u okruženju gde broj vakcinisanih nije prešao 50 odsto ukupne populacije, može očekivati veliki broj zaražrnih, sa manje hospitalizovanih nego pre, ali dovoljno da se „ceo sistem napuni“.

Izvor : Beta

Za Filter portal Šekler je o omikron soju ranije rekao:

Ono što je za sada poznato kod omikron soja virusa, kaže dr Šekler, jeste da se oboleli mnogo kraće zadržavaju u bolnici, a prateći stanje u Južnoj Africi, epicentru omikron soja virusa, vidi se da je broj novozaraženih ogroman i da raste, ali je linija smrtnosti ravna i miruje.

Dr Šekler ističe da se pojavom zaraženih u Srbiji, koji još uvek nisu registrovani, bavi Medicinski fakultet u Beogradu, a kada ovaj novi soj i zvanično stigne kod nas, javnost će odmah biti obaveštena o tome.

Glavni simptomi novog omikron soja virusa korona su bol u grlu, znojenje, bezoprisutnost kašlja i curenja nosa, kratkotrajna temperatura. Ono što razlikuje omikron soj virusa u odnosu na običnu prehladu, jeste pojava jako velikog zamora, koji može potrajati i do nekoliko dana.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.