Obradović: Promena Ustava diktat i ucena Brisela

Srpski pokret Dveri pozvao je sve građane da u nedelju 16. januara izađu na referendum i glasno i jasno kažu ne promeni Ustava, kaže za Filter lider ovog pokreta Boško Obradović.
Izvor: Srpski pokret Dveri

Kako objašnjava Obradović, za ovakav stav postoji više razloga.

 – Ovo nisu promene Ustava koje su potrebne Srbiji i srpskom narodu, već diktat i ucena Brisela i EU na koju je naša vlast pristala, da bi se dodvorila na tom putu, koji zapravo i ne postoji   Evropskoj uniji, kaže Obradović i pita se zašto bi smo mi svoj Ustav prilagođavali nekakvim nalozima iz Brisela.

Sporna je i kompletna procedura u vezi sa promenom Ustava za koju predsednik Dveri kaže da je bila nedemokratska. Odluka o pokretanju promene Ustava doneo je jednopartijski parlament bez opozicije .

– Mediji su potpuno zatvoreni i nema ozbiljne debate i ono što je karakteristično za svaki referendum, to u ovom slučaju ne postoji. Morate imati stranu za, morate imati i stranu protiv i obe moraju biti ravnopravne da bi građani onda mogli da odluče ko je tu u pravu, dodaje Obradović.

Obradović je izrazio i zabrinutost oko budućeg izbora izbora sudija i tužilaca.

– Ni rešenje o promenama u oblasti pravosuđa nije dobro. Izbor sudija i tužilaca se izmešta iz Narodne skupštine u jednu potpuno sivu i nepoznatu zonu. Ko će birati sudije, da li će se birati sami među sobom, ili će ih postavljati stranci institucije ili sama izvršna vlast, nije poznato, ali to više neće svakako biti pred očima javnosti, dodaje predsednik Dveri.

Obradović smatra i da ovakav primer ustavnih promena u oblasti pravosuđa ne postoji nigde u Evropi.

– Nedavno sam pitao autore ovih ustavnih amandmana šta je vaš uzor da bi ste recimo ovo predložili. Odgovora naravno nema jer sve vodeće evropske države biraju sudije i tužioce u parlamentu, dok se nama ovde nameće nekakav uzor Bugarske i drugih zemalja u okruženju koje nemaju pravosuđe na nekom zavidnom nivou.  Naše korumpirano pravosuđe sada u dogovoru sa korumpiranom vlašću želi da nastavi samo sebe da bira. To nije dobro ni normalno rešenje, kaže Obradović.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.