Mnoge smo zaboravili: Ko su velikanke srpske kulture?

U Domu Jevrema Grujića otvorena je izložba o znamenitim srpkinjama koje su živele i stvarale tokom u periodu od 18. do 20. veka. Ambasadorke naše kulture, ostavile su neizbrisiv trag u umetnosti, nauci, književnosti, a na izložbi “Velikanke srpske kulture” možemo se upoznati sa likom i delom njih 18.

Njih je, u stvarnosti, mnogo više. Onda kada nisu imale praktično nikakva prava, gladne znanja i stvaralačkog zanosa, borile su se ne samo za prihvatanje u društvu, ravnopravnost, pa čak i da budu plaćene za svoj rad.

“Doktorka Draga Ljočić prva je doktorka nauka u Srbiji i prva žena koja je upisala fakultet u vreme kada je visoko obrazovanje bilo rezervisano samo za muškarce. Bila je članica Srpskog lekarskog društva. Zbog sopstvene borbe za ravnopravnost, insistirala je da ima istu platu kao i muškarci, zauvek je izgubila državnu službu”, kaže kustoskinja Ružica Opačić.

MOŽDA NISTE ZNALI

Milica Stojadinović Srpkinja bila je prva naša pesnikinja kojoj je Njegoš izrekao: “Ja pojeta, ona pojeta, da nijesam kaluđer, eto kneginje Crnoj Gori!”.

Pored slika Nadežde Petrović, Ljubice Cuce Sokić, izložena je i paleta sa još uvek očuvanim bojama Bete Vukanović. Pasoš Isidore Sekulić, šešir i nakit Desanke Maksimović, lična čaša sa urezanim imenom Vidosave Kovačević, zaboravljene srpske slikarke.

“Posetioci mogu da vide i lični servis za doručak Mine Vukomanović Karadžić, ko zna, možda je iz tih šoljica pila čaj sa Brankom Radičevićem? Takođe, tu su i dokumenta Desanke Maksimović i meni možda najzanimljiviji eksponat – fotografija kupačica Mage Magazinović u bikiniju zbog koje su i kažnjene. Reč je o baletskim pokretima neuobičajenim za to dobra. Maga Magazinović će nekoliko decenija kasnije otvoriti prvu školu plesa koja je kasnije izrodila “Luja Daviča”, objašnjava Opačić.

Jelisaveta Načić prva je srpska arhitektkinja. Ona stoji iza raskošnih zdanja u Beogradu poput Crkve Aleksandra Nevskog, Osnovne škole “Kralj Petar I” i stepeništa na Kalemegdanu. Njena želja za obrazovanjem je bila toliko velika, da je na to potrošila sav svoj miraz.

Cipele i tašna srpske Fride Kalo Milene Pavlović Barili, poznati autoportret, karikature kraljice Marije, ali i naslovnica čuvenog “Vogue” magazina za koga je naslovnicu dizajnirala ova velika slikarka, sve to možete videti na izložbi posvećenoj velikankama.

Izvor: Nova ekonomija

Video, bar dok ne posetite izložbu otvorenu do 27. marta, možete pogledati ispod.

Izvor: Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.