Kraljevo: Povećan broj dece zaražene koronom (Foto)

U proteklih deset dana u dečjoj kovid ambulanti u Kraljevu obavljeno je oko dve hiljade pregleda, od kojih je 1400 dece antigenski testirano. Kod 400 dece potvrđeno je prisustvo korona virusa.

Foto: Filter media

-Ono što se da primetiti jeste da broj dece i broj pregleda raste. Antigenski test nije merodavan jer se deca iz direktnog kontakta šalju na PCR testiranje, kaže dr Nataša Milenković načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta.

Foto: Filter media

Klinička slika kod dece koja su zaražena kovid virusom je u ovom trenutku dosta blaža nego pre.

-Kod dece kovid virusne infekcije najčešće ne izazivaju komplikacije u vidu upale pluća ili povišene temperature koja traje danima, već su to u većini slučajeva blaži simptomi odnosno temperatura i kašalj  koji kraće traju, kaže dr Milenković.

Pedijatrijsko odeljenje Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu i dalje nije u kovid sistemu, pa je od početka epidemije na kraljevačkim pedijatrima velika odgovornost u zbrinjavanju dece obolele od kovida.

Foto: Filter media

-Decu pregledamo, dijagnostikujemo a ukoliko je u pitanju teži oblik virusa kovid kod deteta transportujemo ga za Beograd, a onda po otpustu kontrolišemo dalje. U poslednjh deset dana nismo imali transport pa nam i to govori da je klinička slika blaža, naglašava dr Nataša Milenković.

 S obzirom da je počelo drugo polugodište u školama u Službi za zdravstvenu zaštitu dece ne očekuju nagli skok obolelih od kovida jer je i do sada, kako nam je rečeno, već veliki broj dece prošao kroz kovid ambulantu.

Foto: Filter media
Punkt za testiranje dece nalazi se u prostorijama Službe za zdravstvenu zaštitu dece školskog i predškolskog uzrasta i radi svakog dana od 07 do 20 časova.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.