Kraljevčani se i dalje guše, vazduh opet jako zagađen

Mediji u Kraljevu danas su opet nakon desetak dana dobili preko Službe za informisanje grada Kraljeva zvanično saopštenje o kvalitetu vazduha u našem gradu, a koji je opet u kategoriji jako zagađenog odnosno zagađenog.

Naime, u periodu od 24. do 28. januara, pet dana je bila prekoračena koncentracija frakcije PM10 suspendovanih čestica u vaduhu. To znači da je po indeksu kvaliteta vazduha, vazduh u Kraljevu tokom dva dana ( 25. i 27. januara) bio u kategoriji jako zagađen, a čak tri dana zagađen.

Saopštenje prati i preporuka građanima da izbegavaju fizičke aktivnosti u spoljašnjoj sredini, skraćivanje boravka na otvorenom i preusmeravanje obavljanja uobičajenih aktivnosti u zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha. Preporuke se odnose na celokupnu populaciju, a posebno na osetljive grupe- starije osobe, decu i osobe sa oboljenjima srca i pluća.

Merenja kvaliteta vazduha vrši Zavod za javno zdravlje Kraljevo koji je akreditovana organizacija za ove poslove. Rezultati kvaliteta vazduha objavljuju se svakodnevno na vebsajtu grada Kraljeva i Zavoda za javno zdravlje.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa nadležnima iz Zavoda za javno zdravlje ali do zaključenja ovog teksta niko nam se nije javio.

Podsećamo, početkom januara tačnije u periodu od 2. do 4. I od 13.do 16. januara vazduh u Kraljevu je bio u kategoriji jako zagađen dok je preostalih sedam dana bio zagađen o čemu smo već pisali. Ceo tekst možete pročitati na https://thefilter.media/2022/01/zagadenje-vazduha-u-kraljevu-alarmantno/

Takođe, Udruženje građana „Kraljevački razvojni centar“ sprovelo je akciju u okviru projekta „Moje pravo na čistiji vazduh“. Ceo tekst možete pročitati na https://thefilter.media/2022/01/moze-li-kraljevo-poboljsati-kvalitet-vazduha/

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.