Kraljevački genijalci prvaci Hakatona

Troje učenika trećeg razreda specijalizovanog odeljenja za računarstvo i informatiku kraljevačke Gimnazije pobednici su Hakatona za srednjoškolce u konkurenciji više od 80 timova.

Anja Bojić, Mateja Tomić i Dušan Veljković kreirali su aplikaciju posvećenu zaštiti životne sredine. Takmičenje traje 24 časa bez pauze a za to vreme timovi moraju da urade zadatak iz programiranja na zadatu temu. Iako su se prvi put takmičili to ih nije omelo da budu najbolji i tako na najbolji način predstave školu ali i naš grad.

Foto: Filter media

-Za nas takmičenje i ovaj rezultat predstavljaju veliki uspeh, koji je bio pomalo neočekivan s obzirom da je ovo prvo veliko takmičenje na koje smo otišli, kaže Dušan Veljković.

Ljubav prema informatici i programiranju preneo im je, kako kaže Mateja Tomić, profesor informatike Žarko Milosavljević.

-Nama je profesor, koji nam je prve dve godine u Gimnaziji predavao programiranje „usadio“ ljubav prema ovoj nauci i pomogao nam u svemu da bi se što bolje osposobili za dalji rad.

Anja ističe da je najviše tereta u timu podneo Dušan dodajući da su kao tim uspeli da donesu u svoju školu i svoj grad ovo priznanje.

-Planiramo da se sigurno i sledeće godine takmičimo i na Hakatonu ali i na još nekim takmičenjima dok smo još uvek srednjoškolci, za dalje ćemo videti, kaže Anja Tomić jedina devojčica u timu.

Anju, Mateju i Dušana danas je primio gradonačenik Kraljeva sa saradnicima i tom prilikom im uručio simbolične poklone.

Foto: Filter media

Hakaton je takmičenje u programiranju, koje je organizovao beogradski Fakultet organizacionih nauka. Srednjoškolci za 24 časa kreiraju softverska rešenja na zadati problem. Prvi hakaton organizovan je 2018. godine za srednjoškolce željne novih izazova i sa ciljem da se učenici srednjih škola zainteresuju za programiranje.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.