Kraljevačke reke su samo naše (Video)

Izgradnja mini hidroelektrana (MHE) na području Grada Kraljeva dešava se nečujno, van očiju javnosti.

I sve bi bilo idealno za investitore koji reke “sipaju” u cevi i na tom putu ne haju za ljude, biljni i životinjski svet da nema aktivista koji svakodnevno stoje na barikadama.

Bojana Minović iz Inicijative Sačuvajmo planinske reke Kraljeva bavi se ovom vrstom aktivizma nekoliko godina. Ona smatra da je to njena dužnost i da ukoliko se ne pobunimo i odbranimo reke, da će jednog dana doći i u naše dvorište da nam ga otmu, ako im zatreba.

Podsećamo, čak deset MHE izgrađeno je na brzim čistim planinskim rekama. Meštani su bili prinuđeni da svoje livade i bašte žrtvuju zarad male, skoro beznačajne, količine energije koju elektrane proizvode u selima ispod planina Goč, Čemerno i Golije.

Da im je potrebna podrška lokalnih udruženja građana, potrebna im je. Mnogi su, kako su nam na licu mesta rekli, naivno poverovali u “filantropiju” privatnika koji grade MHE i prodali praktično za džabe svoju zemlju. Drugi su ućutkani, a najglasniji su, kako nezvanično saznajemo, doživeli da im požar uništi porodičnu kuću. U koincidenciju niko ne veruje.

Kako izgleda njihova svakodnevna borba sa bahatim graditeljima mini hidroelektrana:

Izvor: Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.