Komunalna policija: Paprene kazne ukoliko ne uklonite ledenice sa zgrada

Obaveza stambene zajednice, prema Odluci o komunalnom redu je da očisti ledenice sa zgrada i javnih objekata.

Izvor: Pixabay

Sneg koji pada od juče u našoj zemlji padaće prema najavama i u naredna tri dana , nakon čega slede temperature i nekoliko stepeni ispod nule. Po ovakvom vremenu važno je znati šta raditi kada se formira snežni pokrivač, šta kada se stvore ledenice, kao i ko je zadužen za čišćenje snega i skidanje ledenica sa zgrada i svih javnih objekata.

Odgovornost kod stambenih zajednica snose upravnici zgrada, a kada je u pitanju institucija, nadležan je rukovodilac.

-U ovom slučaju treba potencirati na odgovornosti , upravnika stambene zajednice, rukovodioca institucije, ali i nas samih građana i stanara. Ledenice u slučaju pada sa zgrada mogu biti jako opasne, a kao odgovorni građani najbolje možemo zaštititi sami sebe. Gde je moguće da stanari sami uklone ledenice najbolje je da to učine odmah. Ukoliko to nije moguće, treba propisno obeležiti teren oko zgrade na kome postoji opasnost od pada ledenica, kaže Bojana Maksimović, načelnica Komunalne policije u Kraljevu.

Izvor: Pixabay

Za slučaj da sa krova vise ledenice, predviđene su kazne od 5.000 do 100.000 dinara.

-Naše patrole od jutros su na terenu, s obzirom da imamo pojavu snežnog pokrivača i najavu niskih temperatura, tako da će svakodnevno obilaziti gradsku zonu i prema Odluci o komunalnom redu i delovati, dodaje Maksimović.

Podsetimo, Odlukom o komunalnom redu obavezno je uklanjanje snega i leda sa trotoara širine do pet metara koji se nalaze ispred zgrade ili parcele, za pravna i fizička lica koja koriste te nepokretnosti kao vlasnici, korisnici, zakupci ili neposredni držaoci. Oni koji prekrše Odluku o komunalnom redu, rizikuju kazne od 5.000 do 50.000 dinara.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.