Gik nema komentar na objave sa društvenih mreža

Nakon održane sednice Gradske izborne komisije na kojoj su zaključeni rezultati minulog referenduma, članovi komisije saglasni su da je glasanje bilo regularno kao i da nije bilo prigovora ni na jednom biračkom mestu.

– U brojkama na referendum u Kraljevu izašlo je ukupno 25.915 birača. Za odgovor „Da“ odlučilo se 15.333 glasača, dok je opciju „Ne“ zaokružilo 10.471 punoletnih građana. Nevažećih listića bilo je 258. Nismo primili nijedan prigovor ni na jednom biračkom mestu u Kraljevu, kaže Danijela Majstorović predsednica Gradske izborne komisije.

Na pitanje kako komentariše objave građana na društvenim mrežama koji su se pojavili tog dana (nedelja 16. januar) kojima su ukazivali na nepravilnosti na pojedinim biračkim mestima Majstorović odgovara:

-Nemamo komentar na to, sve što je bilo potrebno prijavili smo MUP-u Kraljevo.

Objavu pogledajte ovde:

Izvor: Youtube.com/UsranaMotka

Majstorović dalje navodi pozivajući se na Član 71. i 72. Zakona o referendumu, da iako bi bilo nepravilnosti a razlog ne bi bio dovoljan za obaranje biračkog mesta, komisija tu ništa ne bi mogla da preduzme.

U nastavku pogledajte šta propisuju navedeni članovi Zakona o referendumu a na koje se Majstorović pozvala:

Zaštita prava pred nadležnom komisijom

Član 71.

Građanin može podneti prigovor nadležnoj komisiji u roku od 48 sati od zatvaranja glasačkog mesta na kome je upisan u birački spisak, ako ga je glasački odbor neosnovano sprečio da glasa ili mu je na glasačkom mestu povređeno pravo na slobodno i tajno glasanje. Ovlašćeni predlagač, odnosno njegov predstavnik, i svaki narodni poslanik, poslanik odnosno odbornik u zavisnosti od teritorije za koju je referendum raspisan, ima pravo da u roku od 48 sati od trenutka kad je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust nadležne komisije, glasačkog odbora ili potkomisije, podnese prigovor nadležnoj komisiji ako smatra da su time učinjene nepravilnosti u sprovođenju referenduma.U slučaju sprovođenja referenduma o promeni Ustava, pravo na podnošenje prigovora ima i ovlašćeni predlagač promene Ustava koji je predložio promenu Ustava povodom koje je raspisan referendum.Ako je 150.000 birača ovlašćeni predlagač koji je predložio promenu Ustava, podnosilac prigovora u ime ovlašćenog predlagača je inicijativni odbor, u skladu sa ovim zakonom.Nadležna komisija odlučuje o prigovoru u roku od 96 sati od podnošenja prigovora.Nadležna komisija dostavlja rešenje po prigovoru podnosiocu prigovora u pismenoj formi, neposredno ili putem pošte i objavljuje ga na svojoj veb prezentaciji.Žalba zbog toga što u propisanom roku nije doneta odluka o prigovoru podnosi se u roku od 48 sati od časa kada je trebalo da bude doneta odluka o prigovoru.

Poništavanje i ponovno izjašnjavanje

Član 72.

Ako utvrdi da je nepravilnost učinjena na jednom ili više glasačkih mesta bitno uticala na rezultate glasanja, nadležna komisija poništiće radnje na tim glasačkim mestima i odrediti vreme njihovog ponavljanja.Ako je do nepravilnosti u sprovođenju referenduma koji je raspisan za teritoriju Republike, odnosno autonomne pokrajine, došlo radnjom potkomisije, nadležna komisija poništiće radnje potkomisije i odrediti da se one ponove.

Glasačko pravo u Kraljevu imalo je 102.585 građana, a to pravo mogli su da ostvare na 130 biračkih mesta. Na referendum je izašlo prema podacima Gik-a 26,17 % birača od ukupnog broja upisanih, pa je konačni rezultat pokazao da je podršku izmenama Zakona o pravosuđu dalo 59,73% dok je protiv bilo 39,24 odsto Kraljevčana.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.