Epidemija ovčijih boginja: Samo su nam još one falile

Izvor/Foto: devetmeseci.net

Kao da nije dovoljno što sve više dece oboleva od korona virusa i sezonskog gripa, u poslednjih nekoliko dana sve je više slučajeva dece koje se javljaju zdravstvenim ustanovama sa simptomima ovčijih boginja-varičela.

U Službi za zdravstvenu zaštitu dece predškolskog i školskog uzrasta u Kraljevu kažu da je registrovana osetna virusna varičela koja se inače javlja u ovom periodu.

Izvor: Filter media

-Ako me pitate da li će to zakomplikovati kovid virus infekcija, mogu vam reći da i varičela izaziva pad imuniteta kao i sve ostale virusne infekcije. Srećom za sada nismo imali slučajeva kod dece sa komplikacijama kovid virusa i varičela. U tom smislu sve ide svojim tokom, kaže načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu dece dr Nataša Milenković.

Izvor: Filter media/ dr Nataša Milenković

Lekari preporučuju da se uzima što više preparata za imunitet, isto kao i kod kovid virusne infekcije .

U ovom periodu pored varičela, najčešće kod dece uzrasta do 6 godina javljaju se i druge virusne infekcije koje su praćene sličnim simptomima.

-Povišena telesna temperatura od 39 do čak 40 stepeni i vrlo otežano gutanje simptomi su sa kojima roditelji dovode decu. Ono što je važno reći jeste da je to uobičajeno za ovaj period godine dodaje dr Milenković.

Varičela je blago oboljenje koje traje dve do tri nedelje. Zahteva izolaciju bolesnika, ležanje i simptomatsku terapiju. Treba obebediti i maksimalnu higijenu, odnosno svakodnevno kupanje sa blagim rastvorom hipermangana radi dezinfekcije kože, a brisanje upijanjem tečnosti kako se ne bi izazvalo pucanje ospi. Kožu je takođe potrebno svakodnevno posipati sterilnim puderom koji smanjuje svrab i isušuje ospe.

Izolacija bolesnika je jedna od mera zaštite. Aktivna zaštita putem vakcinacije se primenjuje kod dece starije od godinu dana, koja nisu preležala varičelu.

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.