Bogojavljensko plivanje na čak dva mesta u Kraljevu (Foto)

Tradicionalno bogojavljensko plivanje za Časni krst održano je danas na dva mesta u Kraljevu, na reci Ibar kod Mirine česme i u selu Čukojevac na Zapadnoj Moravi.

Oko četrdeset plivača, među kojima je najstariji imao 73 godine, uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, zaplivalo je na Ibru, dok je oko 50 mladih ljudi negujući tradiciju i veru plivalo na Zapadnoj Moravi.

Izvor: Filter media,; Plivači u Čukojevcu

-Već nekoliko godina unazad plivam za Časni krst i velika mi je čast da na Bogojavljenje udjem u reku, to mi je ujedno i mentalna snaga za celu godinu, kaže Zdravko Veljović jedan od učesnika bogojavljenskog plivanja na Ibru.

 Milutin Marković koji svake godine pliva na Bogojavljenje, kaže da svako pliva iz različitih pobuda, mlađi da se junače i dokazuju, stariji ipak zbog duboko ukorenjene vere.

-Sva voda na svetu je osveštana, danas nam u ovoj vodi ništa ne može biti. S obzirom da ni ove godine nije bilo takmičenja, mi smo svi pobednici, svi koji smo danas ušli u vodu.Za to je potrebna i hrabrost a to shvatite tek kada izađete. Ko god poljubi krst i zapliva danas već je pobednik.

U selu Čukojevac plivači su se okupili se u porti Pokrovske crkve, nakon čega je litija krenula ka Moravi u kojoj je zaplivalo preko 50 učesnika negujući tradiciju današnjeg dana.

Izvor: Privatna arhiva

Organizator ovogodišnjeg plivanja je Pravoslavo bratstvo pri Duhovnom centru Sveti vladika Nikolaj uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika uspostavljen u spomen na krštenje Isusa Hrista u reci Jordan. Dužina staze plivanja iznosi 33 metra, u čast 33 godine Hristovog života. Plivanje simbolizuje sabornost i širenje mirenja i ljubavi i ne bi trebalo da ima takmičarski karakter.

Više fotografija pogledajte u galeriji:

Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.