Srpska Frida Kalo, bila na naslovnici Voga, umrla prerano

Izvor: Nova ekonomija

Rođena je 1909. godine u Požarevcu, u srpsko-italijanskoj porodici. Otac joj je bio Bruno Barili, italijanski kompozitor, a majka, Danica Pavlović, praunuka najstarije Karađorđeve ćerke Save Karađorđević. Da se ostvari kao slikarka, nije mogla u svojoj rodnoj zemlji.

Izvor: Nova ekonomija

Milena Pavlović Barili sasvim slučajno je početkom 20. veka upisala slikarstvo na minhenskoj akademiji (Akademie der bildenden Künste).

Naime, prilikom slanja svojih radova, namerno ili slučajno, nije se potpisala. Kada je primljena i kada se prvi put pojavila, svi su očekivali muškarca. Međutim, videvši da je talentovana, Pavlović-Barili primljena je u klasu profesora Štuka.

Na taj način, uspela je sebi da prokrči put i kreće da izlaže po Evropi, a stiže i do Amerike.

Zadivljeni njenim talentom, čelni ljudi magazina “Vogue” angažuju je i 1940. godine 1. aprila izlazi broj sa njenim autoportretom.

Negde u to vreme, biva angažovana i na oslikavanju postera za parfem “Escape” Meri Danhil.

I baš kada je krenula da ubira plodove svog rada, preminula je iznenada, u 37. godini života od srčanog udara u Njujorku.

Iza sebe je ostavila mnoga dela koja danas možemo videti u njenom legatu u Požarevcu. Njene lične predmete, tašnu, češalj, cipele možete videti na izložbi “Velikanke srpske kulture”, u Domu Jevrema Grujića koja je otvorena do 27. marta 2022. ili u videu ispod:

Izvor: YouTube/Nova ekonomija

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.