Spasimo Studenicu: Ko je jači država ili pojedinci?

Obustavlja se gradnja hidroelektrana na Studenici i Brevini i vi potupci vezani za te projekte, vest je koju su juče objavile „Večernje novosti“.

Više o ovoj temi danas u godišnjem obraćanju građanima govoriće predsednik Srbije.

Iz Inicijative Spasimo Studenicu“ , kažu da je ovo za njih lepa vest, ali da ipak ostaju u pripravnosti.

– I dalje pratimo kako će se situacija odvijati, čekamo obraćanje predsednika danas. Nastavljamo svakako da informišemo građane o tome šta bi tačno izgradnja MHE značila za ovaj kraj i koliko bi to bilo pogubno. Sve dok ne dobijemo zvanični dokument  da je gradnja obustavljena nećemo ozbiljno shvatiti ništa što je već i što će biti rečeno, kaže Anđela Krstić, ispred Inicijative Spasimo Studenicu“.

Kako smo već pisali , o odluku Vlade, sudeći prema tome što meštani i dalje moraju da brane reku, oglušuju se pojedinci, odnosno investitori koji bi da izgrade mini hidroelektrane na reci Studenici. Nakon što su uputili dopis premijerki Srbije Ani Brnabić, u kome su zatražili pomoć države da bi odbranili državni interes, Goran Nikolić iz Inicijative Spasimo Studenicu“, razgovarao je jutros sa šefom kabineta premijerke Brnabić.

– Jutros u telefonskom razgovoru, opet smo izrazili nezadovoljstvo, odnosno da se i nakon donošenja Odluke o zaštiti prirodnog rezervata Golija-Studenica i dalje izdaju dozvole za gradnju. Pitamo se ko je jači , Vlada ili pojedinci ? – ističe Nikolić.

Podsetimo, Vlada Republike Srbije još 2020. godine, donela je Odluku o zaštiti prirodnog rezervata Golija – Studenica od svih gradnji, kako zbog zaštite reke tako i zbog zaštićenih životinjskih vrsta poput sivog sokola ali i drugih biljaka i životinja. Takođe, reka Studenica u celom svom slivu pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika, dok su manastir, reka i biorezervat pod zaštitom UNESCO.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.