Običaji za doček Nove godine u različitim delovima sveta

Nova godina se kroz istoriju obeležavala na različite načine. Drevni narodi su početak Nove godine računali prema godišnjim dobima, vremenskim prilikama ili položaju zvezda. Neki od običaja održali su se do danas, pa tako pripadnici razlicitih naroda imaju različite načine i tradiciju obeležavanje početka nove godine.

Grčka

U ovoj zemlji se tradicionalno za Novu godinu peče kolač sa novčićem koji donosi sreću. Kolač se deli na tri dela. Prvo parče je za malog Isusa, drugo za oca kuće i treće za kuću.

Austrija

Obicaji u Austriju su da se spremi praznični ručak uz obavezno pečenje i dezert- sladoled od menteu obliku deteline sa četiri lista.

Danska

U Danskoj se u ponoći razbijaju tanjiri isped kuće. Verovanje je da što se više tanjira razbije biće više prijatelja u novoj godini.

Nemačka

Nova godina se u Nemačkoj dočekuje uz obavezan vatromet i buku, jer se smatra da se tako rasteruju zli duhovi.

Norveška

Tradicionalno se sprema puding od pirinča u velikoj činiji u kojoj se sakrije jedan badem. Ko pronadje badem u svojoj porciji biće srećan tokom cele sledeće godine.

Brazil

U ovoj zemlji ljudi se tokom dana oblače u belo, verujući da to donosi sreću, a u ponoć posle večere odlaze na plažu, ulaze u okean i preskaču sedam talasa. Zatim bukete cveca bacaju u okean.

Ekvador

U Ekvadoru se tokom dočeka Nove godine spaljuju sve slike koje podsećaju na ruzna dešavanja protekle godine.

Kako svaki narod ima svoje običaje, tako i svaki grad, ali i svaka porodica ima svoju novogodisnju tradiciju. Bilo kako bilo, uzivajte u svojim običajima i malim stvarima koji Vašu porodicu čini srećnom. Udjite u novu godinu raspoloženi i nasmejani, pa neka se tako nastavi cele godine.

Piše : Branka Garić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.