Medicinarima jednokratno 10.000 dinara , sindikati nezadovoljni

Prema najavama predsednika Srbije „lep novogodišnji poklon za one koji se već dve godine bore sa pandemijom korona virusa“ trebalo bi da stigne krajem januara ili početkom februara u visini od 10.000 dinara.

Iz Sindikata Nezavisnost poručuju da je ova pomoć sramna.

  • Naravno da smo nezadovoljni, to je veliko hvala za heroje. Toliko vredi sve ono kroz šta smo prolazili i što još uvek prolazimo. U odnosu na druge najavljene novčane pomoći, ovo je prst u oko zdravstvenim radnicima, kaže Vladimir Nović, glavni poverenik Sindikata Nezavisnost Opšte bolnice „Studenica“ u Kraljevu.

Zdravstveni radnici bi, prema najavama Ministarstva finansija sledeće godine dobili povećanje plata od oko 8%. Ova odluka o povećanju treba da stupi na snagu od januara 2022. godine, a za oko 100.000. medicinara u Srbiji, to bi bilo povećanje od nekoliko hiljada dinara.

 Ako medicinska sestra ili tehničar u ovoj godini primera radi ima platu 50.000 dinara , u narednoj godini bi sa ovim povećanjem od 8 odsto ona bila veća za oko 4000 dinara.

-Sindikat Nezavisnost je u pregovorima sa Ministarstvom zdravlja, za povećanje od bar još 12 odsto, i sa zahtevom da se medicinskim radnicima dodeli jednokratna pomoć u visini najmanje oporezovanog dohotka, dodaje Nović.

Podsetimo, više od pola miliona zaposlenih u javnom sektoru naredne godine treba da računa na veće plate a povišicu bi osetili već na januarskoj plati koja će biti u rasponu od 7 do oko 8 odsto u zavisnosti od toga gde rade, ali i od toga kolike zarade imaju trenutno navodi se iz Ministarstva finansija Republike Srbije. Piše: Danka Gašić

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.